Digital television as a new technology: The adoption of digital television in Turkey
Yeni bir teknoloji olarak sayısal televizyon: Sayısal televizyonun Türkiye'de kullanıma sunulması
- Tez No: 205102
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sayısal televizyon, sayısal etkileşimli hizmetler, frekans tahsisi, yayıncılığınticarileşmesi, Digital television, digital interactive services, frequency allocation, commercialization of broadcasting
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada sayısal televizyon sistemleri hızla analog televizyon sistemlerinin yerini almaktadır.Hükümet kısa bir süre önce 2016'ya kadar analog yayınlara son verilmesine karar verdiğindenTürkiye de bu sürece dahildir. Bu bağlamda bu çalışmanın konusunu Türkiye'de sayısaltelevizyonun kullanıma sunulması oluşturmaktadır. Çalışmanın esas amacı ise sayısal televizyonageçişin gerisindeki ekonomik ve politik mantığı anlamak ve açıklamaktır.Sayısal televizyona geçiş süreci içerisinde, sürecin taraftarları ve hükümetler sayısal televizyonuöncelikli olarak izleyicilere sunulan televizyon ?hizmetini? geliştiren ?devrimci? yeni bir teknolojiolarak sunmaktadırlar. Bu tez çalışması ise bu argümana karşı eleştirel bir duruş almakta ve sayısaltelevizyonun kullanıma sokulma sürecinin öncelikli olarak özel yayıncı kuruluşların ticari çıkarlarıve hükümetlerin yönetsel ilgileri ve endişeleri tarafından şekillendirildiğini savunmaktadır. Buaçıdan bu tez çalışması sayısal televizyonun daha yüksek ses ve görüntü kalitesiyle daha çokkanalın yayın yapmasına olanak sağlayan teknik üstünlükleri olsa bile, sayısal televizyonunkullanıma sunulmasının televizyon içeriğinin kalitesini artırmaya, enformasyona eşit erişimikolaylaştırmaya ve böylece demokratik bir toplumda yurttaşlığı geliştirmeye yönelik herhangi biramaç içermediğini savunmaktadır. Tam tersine sayısal televizyon teknolojisi paralı televizyonhizmetlerinin sunumunu geliştirdiğinden, toplumdaki enformasyona erişimlerindeki eşitsizliği dahada derinleştirecektir. Bu nedenle sayısal televizyona ilişkin beklentilere bir ?rezerv? koymakgerekir.Bu tez çalışmasında; Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa bağlamı içinde ngiltere sayısaltelevizyon konusunda iki lider ülke olarak incelenmiştir. Bu ülkelerde sayısal televizyona ilişkinortak gelişmeler yanında ülkelerin kendi özgül koşulları ve gelişmeleri de ele alınmışıtır. Dahasonra, belirtilen çerçeve içerisinde Türkiye'de sayısal televizyonun gelişimi ayrıntılı olarakincelenmiştir. Son gelişmelerin değerlendirilmesi yanında, sektör ve düzenleyici örgüt temsilcileriile yapılan görüşmeler de inceleme sürecine dahil edilmiştir. Bu nedenle, bu tez çalışmasıTürkiye'de sayısal televizyona ilişkin tartışmalara bir çerçeve kazandırma amacı güden betimleyicibir araştırma olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Analog television systems are rapidly being replaced by digital television systems accross theworld. Turkey is not an exception to this development since the government has recently decidedto shut-down analog television transmission across the country by 2016. In this context, subjectmatter of this study is the adoption of digital television in Turkey. And the study?s main aim is tounderstand and explain the economical and political rationale behind the conversion to digitaltelevision.In the switch process to digital television, digital television has been presented as a new?revolutionary? technology which is primarily to enhance the television ?service? for viewers bythe champions of the process and the governments. However, this study takes a critical positionagainst this argument and argues that the adoption of digital television is primarily shaped by thecommercial stakes of private broadcasting organisations and administrative concerns ofgovernments. In this respect, this thesis argues that even though the digital television has technicalsuperiorities to analog television systems which facilitates the introduction more televisionchannels with higher audio-visual quality, the adoption of digital television does not include anyproject to improve the quality of television content, the equal access to information in the societyand thus citizenship in a democratic society. Quite the contrary, since digital television facilitatesand improves pay television implementations, digital television seems to deteriorate the imbalancein the society in accessing the information. It is therefore necessary to put ?reserve? on theexpectations from digital television.To articulate this thesis, different national contexts including USA and Britain as leading countriesand Turkey in digital television conversion process are dealt with in the study. Firstly, theAmerican and Britain experience of digital television which does not exclude the European contextare examined in terms of common developments as well as the pecularities of the countriesconcerning to switch to digital television. Lastly, in the framework given above, the developmentsas to the digital television in Turkey are examined in detail. As well as the assessments aboutrecent developments as to the issue, interviews carried out with the representatives of thebroadcasting industry and regulatory authorities are also included in the analysis. Hence, this studyshould be considered as a descriptive research which aims to contribute the academic efforts todevelop a conceptual framework to the digital television debate in Turkey.