Valley of Wolves as a nationalist text
Milliyetçi bir metin olarak Kurtlar Vadisi
  1. Tez No: 205114
  2. Yazar: MEHMET CELİL ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtlar Vadisi, Türk Milliyetçiliği, Televizyon Draması, Valley of Wolves, Turkish Nationalism, Television Drama
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez son yıllarda önemli ölçüde başarılı olan ?Kurtlar Vadisi? isimli televizyon dizisininsöylemini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Dizinin söylemini açıklayabilmek için, öncelikleanlatının genel niteliklerini inceledim ve ona bir televizyon metni olarak yaklaştım. Siyasisöylemle ilgili olarak ikisi de milliyetçilikle bağlantılı iki argüman öne sürüldü. lki dizininpsikolojisi ile ilgili: dizinin kullandığı psikolojik mekanizmalar Adorno'nun ?zayıflığınıkabullenmek, güçlüyle özdeşleşmek? şeklinde özetlenebilecek faşizmin psikolojisi ile ilgilitesbitleriyle benzerlik gösteriyor. Dizi, sıradan vatandaşı güçlü komplocular karşısındatamamen iktidarsız olarak gösteriyor ve onu, onu kurtarmaya muktedir kahrmanlaözdeşleşmeye davet ediyor. Milliyetçilik bu psikolojinin çekirdeğini oluşturuyor. Millet,sıradan basit insanların çelişkiden azad topluluğu olarak görülüyor: onun iç uyumu ancak dışgüçlerin komplolarıyla bozulabilir. Bu açıdan bakıldığında, dizinin komplo mantğı vezenofobi ile içsel bağlar vardır. kinci olarak, dizi açıkça ?derin devlet?i, yani ?devletinbekası? söz konusu olduğunda meşruiyetin yasallıktan kopuşunu savunuyor. Gelenekselmafya için sempati beslense de, esas olarak devlet adına yapılan yasadışı eylemlerdestekleniyor. Böylece dizi milliyetçi bir zihniyete eklemleniyor ve milliyeçiliğinin kimiönemli özelliklerini anlamak için bize yol gösteriyor.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyze the discourse of ?Valley of Wolves?, a televisionserial which gained a significant popularity in recent years. To understand the serial?sdiscourse I have first analyzed the general aspects of the narrative and approached to it as atelevisual text. Concerning the political discourse two arguments, both connected tonationalism, is provided. First one concerns the psychology of the serial. Psychologicalmechanisms that the serial make use of is similar to Adorno?s insights concerning fascismwhich may be formulated as ?acknowledgement of the weakness, identification with thevictor?. The serial interpellates weak ordinary citizens who are impotent in front of powerfulconspirators, and invites him to identify with the hero who is able to save him from thesemalicious uncontrollable forces. Nationalism constitutes the kernel of this psychology. Nationis the community of simple-minded ordinary people free of conflict: its inner harmony isdisturbed only by external forces through conspiracies. In that respect, the serial depends onthe logic of conspiracy and xenophobia. Secondly, the serial overtly advocates ?deep state?,that is the break-down between legality and legitimacy as far as ?the survival of the state? isconcerned. It has sympathy for traditional mafia, but it essentially backs up illegal activitieson behalf of state. Thereby, irt articulates a nationalist mentality and carries some importantfeatures of the Turkish Nationalism.