Wellness among Turkish university students: investigating the construct and testing the effectivess of an art-enriched wellness program
Üniversite öğrencilerinin iyilik-hali: Kavramın incelenmesi ve sanat etkinlikleriyle zenginleştirilmiş iyilik-hali programının etkinliğinin test edilmesi
- Tez No: 205119
- Danışmanlar: PROF.DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İyilik hali, sanat etkinlikleriyle zenginleştirilmiş iyilik-haliprogramı, üniversite öğrencileri, Wellness, art-enriched wellness program, university students
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi iyilik-halinin (İH)boyutlarını ve benlik-saygısı, fiziksel belirtiler, sanat benlik-kavramı ve cinsiyet ileilişkisini saptamak, ikincisi ise Sanat Etkinlikleriyle Zenginleştirilmiş İyilik-HaliProgramının (SEZİP) üniversite öğrencilerinin iyilik halini geliştirmedeki etkinliğinitest etmektir.Araştırmanın birinci aşamasında, İH'nin boyutlarının ve ilişkili olduğu değişkenlerinaraştırılabilmesi için İyilik Hali Envanteri (İHE), Rosenberg Benlik-Saygısı Ölçeği,Fiziksel Semptom Tarama Listesi ve Sanat Benlik-Kavramı Ölçeği, Orta DoğuTeknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) okumakta olan 629 (297 erkek, 300 kız, 32 cinsiyetbilgisi vermemiş) öğrenciye uygulanmıştır. Bu aşamada yapılan açıklayıcı vedoğrulayıcı faktör analizlerinin sonucunda 30 madde ve 4 faktörden (Bilişsel-Duygusal İyilik-Hali, BDİH; İlişkisel İyilik-Hali, İİH; Yaşam-Hedefi, YH ve Fizikselİyilik-Hali, FİH) oluşan İHE geliştirilmiştir. Çoklu regresyon analizlerinin sonuçlarıise İH toplam puanı için benlik-saygısı, cinsiyet, fiziksel belirtiler ve sanat benlik-kavramının yordayıcı değişkenler olduğunu göstermiştir. Alt puanlar açısından,BDİH için benlik-saygısı ve fiziksel belirtilerin; İİH için cinsiyet, benlik-saygısı vesanat benlik-kavramının; FİH için ise fiziksel belirtiler, cinsiyet ve benlik-saygısınınyordayıcı değişkenler olduğunu ortaya koymuştur.Araştırmanın ikinci aşamasında ise üniversite öğrencilerinin iyilik-halini arttırmakamacıyla, araştırmacı tarafından Sanat Etkinliklerine Dayalı İyilik-Hali Programı(SEZİP) geliştirilmiş ve bu programın etkinliği, ön-test son-test kontrol grupludeneysel bir desenle 16 katılımcıdan (deney grubu 3 erkek, 3 kız; kontrol grubu 8erkek, 2 kız) oluşan bir örneklemde test edilmiştir. Deney grubuna 20 saat- 8 hafta(her oturum 2.5 saat) süren SEZİP uygulanırken kontrol grubuna aynı zaman dilimiiçinde hiçbir işlem yapılmamıştır. Hem deney hem de kontrol grubu üyelerindenSEZİP sonunda bir son-test ve programdan iki hafta ve dört ay sonra olmak üzere ikiizleme ölçümü alınmıştır. Bu aşamada uygulanan bir dizi Mann Whitney U Testininsonuçları SEZİP'in deney grubu üyelerinin İH toplam puanlarının son-test ve izleme1 ölçümlerinde kontrol grubu üyelerine nazaran anlamlı bir şekilde arttırdığınıgöstermiştir. Ayrıca SEZİP'in, deney grubu üyelerinin son-test ve izleme 1'de BDİHpuanlarını ve izleme 1'de YH puanlarını kontrol grubu üyelerine kıyasla anlamlıdüzeyde artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study consists of two phases for the purpose of investigating (a) the construct ofwellness and its relationships with self-esteem, physical symptoms, art self-concept,and gender, and (b) the effect of Art-Enriched Wellness Program (AWP) onimproving wellness levelof Middle East Technical University (METU) students.In the first phase of the study, four questionnaires, namely Wellness Inventory,Rosenberg Self-Esteem Scale, Physical Symptom Checklist, and Art Self-ConceptScale were administered to 629 METU students (297 male, 300 female, 32 indicatedno gender). The results of explanatory and confirmatory factor analysis yielded a 30items scale with 4 factors; cognitive-emotional wellness (CEW), relational wellness(RW), life-goal (LG), and physical wellness (PW). The results of five separatemultiple linear regression analyses revealed that all the suggested independentvariables, i. e., self-esteem, gender, physical symptoms and art self-concept were thepredictors of the total wellness scores. As for the subscores, significant predictorsappeared as; self-esteem and physical symptom for the CEW scores; gender, self-esteem and art-self-concept for the RW scores; self-esteem and art-self concept forthe LG scores; and physical symptom, gender, and self-esteem for the PW scores.In the second phase of the study, for the purpose of testing the effectiveness of Art-enriched Wellness Program (AWP) developed by the researcher, an experimentaldesign with one treatment and one non-treatment control group and fourmeasurements (pre, post, and two follow-ups with two-week and four-monthintervals) was used with a sample of 16 participants ( N = 6 for the treatment group,3 females and 3 males; N = 10 for the non-treatment control group, 8 females and 2males). The experimental group participated in 20 hours- 8 week AWP (each sessionwas 2.5 hours), while the non-treatment control group received no treatment duringthat time. Results of a series of Mann Whitney U tests revealed that AWP waseffective in increasing total wellness scores of the experimental group subjects bothin post-test and in follow-up 1 measures. It was also effective in increasing CEWscores of experimental group subjects in the post-test and follow-up 1, and inincreasing LG scores of them in follow-up 1.