Turizm sektöründe sezon dışı talebi canlandırma stratejileri Antalya ili örneği
In tourism sector the strategies for reviving off-season demand; The example of Antalya
- Tez No: 205205
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EBRU GÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tourism, Marketing, Strategi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Turizm, Türkiye'de önemi her geçen artan önemli endüstrilerdenbirisidir. Türkiye muhteşem bir turizm potansiyeline sahiptir. Ama Türkiyeturizm arzını istenilen kapasitede kullanamamaktadır. Bu durum turizmdenelde edilen gelirin istenilen ve beklenilen seviyeye ulaşmasını engellemektedir.Ülkemizde turizm deniz güneş kum turizmine dayanmaktadır. Budurum sezonsallığın oluşmasına neden olmaktadır. Ülkemiz deniz güneş kumdışında birçok doğal ve kültürel güzelliğe sahiptir. Turizmin dört mevsimyaşatılması için gerekli arz ülkemizde mevcuttur. Bu arz en iyi şekildekullanıldığında sezonsallık ortadan kalkacaktır.Turizmin dört mevsim yaşayan bir sektör olması için pazarlamastratejileri oluşturulmalıdır. Bu stratejiler en iyi şekilde uygulanırsa sezonsallıkortadan kalkar ve turizm Türkiye için dört mevsim yaşayan bir sektör halinegelir.Turizmin; dört mevsim yaşayan, istihdamın yoğun olduğu, elde edilengelirlerin arttığı, bölgenin en iyi şekilde tanıtıldığı ve bölgedeki turistik arzın eniyi şekilde kullanılmasını sağlayacak bir sektör olması için pazarlamastratejilerinin oluşturulması büyük öneme sahiptir.Anahtar Kelimeler : 1)Turizm, 2)Pazarlama, 3)Strateji, 4) Sezonsallık
Özet (Çeviri)
Tourism is a one of the most important industries in Turkey developingday by day. Since it has an enourmous patential it is regrettable that Turkey isunable to use its tourism potential in the desired capacity. This is considered asabstaele in gainning the satisfactory revenue.In our country, tourism is based mainly on summer tourism. Which isaccepted as seasonal tourism. In fact Turkey has other naturel and culturalresources other than sea, sun and sand. This means Turkey has the neccessarysupply in order to keep tourism alive for four seasons. As long as this supply isused as desired , the seasonal tourism is abstacle may no longer exist.Marketing strategies should be developed in order to take the avantageof four seasons. If these strategies are applied in the best way , seasonal tourismwill disappear and tourism will become an industry which is using its supply inthe most efficient way.İn order to make Tourism a four seasonal industry where theemployment and the revenues are very high and in order to promote tourismindustry while using its supply in the most efficient way, it?s essential to developmarketing strateies.