Havayolu ulaştırmasında yolcuların seçim ölçütleri üzerine bir uygulama
An application for passengers' choosing criteria in airline transportation sector
  1. Tez No: 205214
  2. Yazar: BURCU YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Hava Yolcu Trafiği, Havayolu ttifakları, Müşteri Yönlülük, Yolcu Seçim Kriterleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde yolcu ve yük taşımaya yönelik birbirine bağımlı faaliyetlerinve birimlerin oluşturduğu sistem olan havayolu ulaştırması sektörü; havayoluişletmeciliği, hava seyrüsefer ve hava trafik kontrol hizmetleri, yer ve ikramhizmetleri, eğitim, bakım, ilgili alt ve üst yapılar ve diğer havacılıkfaaliyetleri ile bütün bu faaliyetlerin uluslararası kurallara görekoordinasyonu ve denetimini kapsamaktadır. Bütün bu koordinasyonunsağlanması ise büyük bir dikkat ve özen gerektirmektedir.Yapılan öngörülere göre gelecekte hava trafiğinde ve ticari havayolutaşımacılığında büyüme beklenmesine karşın, 2000' li yıllarda faaliyet gösterenbirçok havayolunun gelecek yıllarda artık varlıklarını koruyamayacakları veyadaha büyük firmaların himayesi altına girecekleri tahmin edilmektedir. Buöngörüler ışığında havayolu şirketlerinin artan rekabet ortamında ayaktakalabilmeleri için müşteri ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacak bir kaliteanlayışına önem vermesi gereği doğmuştur.Bu çalışma çerçevesinde havayolu taşımacılığı faaliyetlerde müşteriyönlülük bağlamında müşteri önceliklerinin belirlenmesi amacıyla bir anketuygulaması yapılmış olup elde edilen sonuçlar üzerinde de değerlendirmeyegidilmiştir. Çalışmada ana amaç hava taşımacılığı sektöründe müşterilerinisteklerini ve tercihlerini belirlemek ve bu kapsamda artan rekabet ortamındamüşteri yönlülüğün firmalar için öneminin değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Airline transportation sector is a system that forms passanger and cargotransportation activities and unit linked together.Airline transportation sectorincludes airline managment,airtraffic and airtraffic control service,groundopeartion,catering service,training,technique and all these relevant substructuresuperstructure and other aviation activities coordinations and inspectionsaccording to international rules.All these coordinations provision requires greatattention and care.According to the foresights,although it is expected that there will be adevelopment in air traffic and commercial airline transportation in the future,itis conjuctured that many airline companies which are actived in 2000?s won?tprotect their existence or they will be under the protection of the other bigcompanies in future times.By the help of these foresights,these airline companiesmust give an importance to the quality understanding which has a direction tothe needs of the customer in order to remain standing in this competitionatmosphere.Consisting of these researches,a survey is done and it is evaluated inorder to learn the customer?s needs.The main aim in this research is todetermine the customers needs and choices in air transport sector and toevaluate the importance of customer aspect for the companies in thiscompetition atmosphere.Key Word: 1) Civil Aviation, 2) Air-passenger Traffic 3) Alliances,4) Expectation Of Passenger , 5)Passengers? Choice of Criteria