Konaklama işletmelerinde muhasebe organizasyonu ve iç kontrol sisteminin etkinliğinin arttırılmasına yönelik bir uygulama
An application for increasing the effiency of accounting organization and internal control system in hospitality establishments
- Tez No: 205215
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Organizasyonu, ç Kontrol, Konaklamaşletmeleri, Etkinlik, Accounting Organization, Internal Control, HospitalityEstablishments, Efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Günümüz işletmelerinin artan rekabet baskısına karşın büyüyebilmeleriiçin; muhasebe bilgilerinin oluşturulmasının yanında bunların doğruluğununkontrol edilerek karar vericilere iletilmesini sağlayacak personelin, araçların vekayıtların iyi organize edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, işletmelerdekimuhasebe organizasyonun; ?Muhasebe fonksiyonuna yönelik faaliyetlerinsaptanması, bu faaliyetlerin alt bölümlere ayrılması ve aralarındaki ilişkilerinkurulmasıdır? şeklinde tanımlanması mümkündür. ç kontrol sistemi ise,işletme yönetiminin, işletme varlıklarının korunması, hata ve yolsuzluklarınönlenmesi, muhasebe verilerinin doğruluğunun, güvenilirliğinin ve zamanındahazırlanmasının sağlanması ve aynı zamanda faaliyetlerin işletme politikalarınauygunluğunun belirlenmesi amacıyla kabul ettiği prosedürlerin yerinegetirilmesi ile ilgilidir. Yönetim için gerekli olan verilerin toplanması,saklanması, işlenmesi ve raporlanması bir muhasebe organizasyonu ve içkontrol sisteminin desteğini gerektirmektedir.Konaklama işletmelerinde; emek yoğun bir hizmet verilmesi, pek çokgelir merkezinin bulunması, parasal işlemlerin fazla olması ve birim değeriyüksek ürünlerin satışının yapılması gibi nedenlerle hata ve hilelererastlanması olasılığı diğer işletmelere göre daha yüksektir. Bunun içindir ki,otel yönetiminin hata ve hileyi önleyici düzenlemeler yapmasının büyük önemivardır. Otel işletmelerinde belirtilen konularda sorun yaşamaması açısındanher türlü ihtiyaca cevap veren bir muhasebe organizasyonu ve etkin iç kontrolsisteminin bulunması gerekmektedir. Çalışmamızda; zmir ilinde faaliyetgösteren ve beş yıldızlı bir konaklama işletmesi olan Princess oteldekimuhasebe organizasyonu ve iç kontrol sisteminin etkinliği araştırılmış ve eldeedilen bulguların ışığında otelin mevcut durumu tespit edilerek önerilergeliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to constitution of accounting information, contemporarybusiness establishments should control the accuracy of these items andorganize the personnel, instruments and also records which will communicatewith decision makers for enlargement against increasing competitioninfluence.Seen from this aspect, accounting organization in businesses can bedefined as ?Accounting organization is composed of determination ofaccounting function-oriented activities, subdivision of these activities andcorrelation of these activities to each other?. Internal control system is relatedwith the procedures of business management such as procurement ofaccuracy, reliability and timeliness of accounting data and also determinationof activity appropriateness according to business policies. Gathering, savingand processing of data that are necessary for management requires thesupport of an accounting organization and internal control system.In hospitality businesses, the possibility of misconceptions anddeceptions is higher than the other enterprises because of labor-intensiveservice, the amount of income centers, monetary affairs and the sales ofproducts with high unit-value. For this reason, it is more important that thehotel management should make arrangament because of preventingmisconceptions and deceptions. In hotel establishments, there should be anaccounting organization and effective internal control system for avoidingthese problems. In our study, we tried to search the effectiveness ofaccounting organization and internal control system of Princess Hotel whichis a five-stars hospitality business in zmir. However, it is tried to assess thecurrent situation of the hotel and enhance proposals in the light of findings.