Küreselleşme ve Türkiye'de eğitim politikaları: Yeni ilköğretim müfredatı sosyal bilgiler programı üzerine bir inceleme
Globalization and education policies in Turkey: A study on new primary school curriculum social science programme
  1. Tez No: 205247
  2. Yazar: YASEMİN DOĞAN ÇEKEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK YEŞİLTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Education and Training, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Neoliberalizm, Eğitim Reformu, Bilgi Toplumu, Yeni İlköğretim Programı, Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımı, Öğrenci Merkezli EğitimModeli, Sosyal Bilgiler, Globalization, Neoliberalism, Education Reform, InformationSociety, New Primary School Curriculum, Constructive Education Approach, Student Centralized Education Model, Social Science
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKÜRESELLEŞME VE TÜRKİYE'DE EĞİTİM POLİTİKALARI:YENİ İLKÖĞRETİM MÜFREDATISOSYAL BİLGİLER PROGRAMI ÜZERİNEBİR İNCELEMEYasemin DOĞAN ÇEKENEge ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüGenel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Dilek ÇİFTÇİ YEŞİLTUNAKüreselleşme süreci ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin tümünü dönüşümeuğratırken, bu dönüşüm süreci sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş olarakadlandırılmaktadır. Neoliberal politikaların yaygınlaştığı bu süreçte eğitim alanındayerelleşme, özelleştirme ve yeni istihdam politikaları çerçevesinde öğretim programlarınındeğişimini içeren bir dizi reform yaşanmaktadır.Başta Kuzey Amerika, Avrupa Birliği ve çeşitli Uzak Doğu ülkeleri olmak üzeredünyanın birçok ülkesinde eğitim alanında yeniden yapılandırma çalışmaları hızkazanmaktadır. Eğitim alanında köklü reformlar kapsamında yer alan yeniden yapılandırmasürecinde öğretim programlarındaki değişim önemli bir yere sahiptir. Öğrenme ve öğretmeanlayışında yapılandırmacı öğretim yaklaşımının benimsendiği yeni öğretim programları,post-modern epistemolojiden etkilenmekte ve sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişingerektirdiği bireyin yetiştirilmesini temel almaktadır.Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005-2006 öğretim yılında uygulamayakonulan yeni ilköğretim müfredatı yeniden yapılandırılma anlayışı ile hazırlanmıştır. Buçalışmada değişen öğretim programlarından biri olan Sosyal Bilgiler Programı, EğitimReformu ve Yeni Öğretim Yaklaşımları çerçevesinde eleştirel bir bakış ile nitel analizyöntemi kullanılarak ele alınmaktadır. Elde edilen sonuçlar çalışmanın sonuç bölümündeortaya konulmaktadır.2006, 110 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisGLOBALIZATION AND EDUCATION POLICIES IN TURKEY:A STUDY ONNEW PRIMARY SCHOOL CURRICULUMSOCIAL SCIENCE PROGRAMMEYasemin DOĞAN ÇEKENEge UniversitySocial Science InstituteMain Science Chair of General Sociology and MethodologySupervisor: Assistant Professor Dilek ÇİFTÇİ YEŞİLTUNAWhile globalization process transforms all the economical, social and culturalrelations, this transformation process is named as transition from industrial society toinformational society. It has been recently encountered a series of reforms thatinvolve the changes in education area within the framework of localization,privatization and new employment policy throughout globalization policiesbecoming widespread.Basically, in many of the North American, European and Far Easterncountries re-constructive applications in education area has been accelerated. Thechanges in curriculum have a vital role through out re-constructive applicationswhich has been taken a part in scope of radical educational reforms. New educationcurriculums considered via constructive education and learning mind, are influencedfrom post-modern epistemology and based on individual bringing up which is anecessity of transition from industrial society to informational society.The new curriculum of primary school which has been applied since 2005-2006 academic year by Ministry of Education in Turkey was prepared via re-constructive mind. In this study, curriculum of social science is taken intoconsideration critically by a qualitative analysis method through out educationalreform and new education approaches framework. The results which have beenfound are discussed in the conclusion part of the thesis.2006, 110 pages