Smyrna Agorası I-J 16/17 sondajı hellenistik dönem malzemesi.
The Hellenistic period material of the I-J 16/17 sondage of Smyrna's Agora.
- Tez No: 205337
- Danışmanlar: PROF.DR. BİNNUR GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Smyrna, Agora, Hellenistik, Seramik, Smyrna, Agora, Hellenistic, Pottery
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
iiiÖZETYüksek Lisans TeziSmyrna Agorası ?I-J 16/17? Sondajı Hellenistik Dönem MalzemesiGülten ÇEL KDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüArkeoloji BölümüAntikçağ Smyrnası'nın gösterişli kamusal yapıları arasında yer alan vegünümüze kadar korunabilmiş az sayıdaki kalıntılarından biri olan Romadönemi Devlet Agorası, diğer yapılara göre oldukça iyi durumdadır. Bualan üzerinde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devamlılığınısürdürürken, 2003 yılında açılan sondaj çalışmaları sonucu ele geçenHellenistik buluntular tez konumuzu oluşturmaktadır.Smyrna Agorası I-J 16/17 sondajından ele geçen Hellenistikmalzemenin büyük çoğunluğunu, bu dönem içerisinde popüler olan çeşitliseramik formları oluşturur. Batı Yamacı Seramiği stilindeki örnekler, buformlar arasında en yoğun olan gruptur. Kategorinin önemli formlarındanolan kalıp yapımı kaseler, karakteristik özelliklerinden dolayı Pergamonörnekleriyle yakın benzerlik gösterirken, Yunan mutfağının tipik kaplarıolan yemek ve balık tabakları, içme kapları ve çeşitli çanak çömlekbuluntuları, Pergamon tipi ve yerel kırmızı seramik örneklerinioluşturmaktadır. Tüm bu formların, yerel üretimler tarafından mı yoksabaşka bir kökenden mi geldiğine dair soruların yanıtı ise, şimdilik bazıvarsayımlardan ibarettir. Antik Phokaia yakınlarında tüketimi büyükölçüde karşıladığı düşünülen bir üretim merkezinin varlığı, Smyrnaseramik geleneğinin bugün hala yaşamakta olan Menemen üretimleriylebağlantılı olup olmadığı gibi varsayımlar bunlardan bazılarıdır.ivSondaj çalışmasının yapıldığı alanın ?dolgu toprak? olma olasılığı, elegeçen seramik buluntularının tarihlendirilmesinde daha titiz birdeğerlendirme yapmayı gerekli kılarken, Hellenistik dönemin diğer büyükmerkezleriyle yapılan stil karşılaştırmasının yanında, 1030 ve 2023 no'lutabakalarda bulunan, .Ö. 2. yüzyıla tarihli iki adet Smyrna kent sikkesi,tarihlendirmede yardımcı olan başlıca kriterler olmuştur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTMaster ThesisThe Hellenistic Period Material of the ?I-J 16/17?sondage of Smyrna?s AgoraGülten ÇEL KDokuz Eylul Universitynstitute Of Social SciencesDepartment of ArcheologyThe Roman State Agora, one of the outstanding public buildings ofancient Smyrna, is among the few remains which have survived to our presentday. While the excavation and restoration work in this area is going on, thehellenistic found from the sondage in 2003 constitutes the subject of this thesis.The majority of the Hellenistic findings from I-J 16/17 sondage consists ofvarious pottery forms that were popular in this period. The weight is on theWest Slope material. One of the important forms in categorization is themoldmade bowls and they are similar with the Pergamene examples with theircharacteristic features. The food and fish plates, drinking vessels and variousother ware that are typical forms used in the greek kitchen, are the local redPergamene . The question of whether these forms were locally produced or hadanother origin can be answered only by hypothesis for now. The presence of aproduction centre near Phokaia is thought to supply the demand in a grandscale. Another hypothesis is questioning the relation between the potteryproduction in ancient Smyrna with the modern pottery production centre ofMenemen.About the dating of the materials, we had to be more careful because ofthe possibility that the sondage area may be a ?filling?.On dating the materialsalong with style comparision with the other hellenistic centres, two Smyrnacoins dating, from the 2nd century B.C., found in 1030 and 2023 levels, wereour primary criteria factors.