Türkiye'de çalışma hayatında esneklik politikasının çalışma süreleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of flexibility policy in working life in Turkey in terms of working periods
  1. Tez No: 205338
  2. Yazar: MEHMET ALİ NOYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVDA DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Çalışma Hayatı, Çalışma Süreleri, Çalışma Sürelerinde Esneklik, Kısmi Süreli Çalışma, Flexibility, Working Life, Working Time, Flexibility in working time, Part Time Working
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
EK 3 Türkçe ÖzetÖZETDoktora TeziTürkiye'de Çalışma Hayatında Esneklik Politikasının Çalışma Süreleri AçısındanDeğerlendirilmesiMehmet Ali NOYANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri lişkileri Anabilim DalıEsneklik; yaşadığımız çağa damgasını vurmuş ve hayatımızın hemen hemen heralanına girmeyi başarmıştır. Esnekliğin çok boyutlu olması ve geniş bir alana sahipolması nedeniyle kesin bir tanımını vermek zordur. Bununla birlikte, esnekliği genelolarak değişebilirlik ve değişime ayak uydurabilme yeteneği şeklinde açıklamakmümkündür.Bu çalışmanın temelini oluşturan esnek süreli çalışma ise; çalışma sürelerininbaşlangıç ve bitiş zamanının işçi ve işveren tarafından serbestçe belirlenebildiği birçalışma biçimidir. Buradaki esneklikten kasıt, kuralsızlık veya başıboşluk değildir.Çalışma hayatında devlet vardır, fakat esnekliğe uygun kuralları koymaktadır. Ancak,bu kurallar katı değil esnektir, aşırı ayrıntılı değil geneldir ve taraflara hareketserbestûsi tanımaktadır. Bu yönü ile esnek süreli çalışma hem işçi, hem işveren vehem de ülke açısından birtakım faydalar sağlamaktadır.Gerçekten, esnek süreli çalışmanın bazı olumsuz yanları olmasıyla berabergenel anlamda düşünüldüğünde, olumlu yanlarının olumsuz yanlarından çok dahafazla olduğu söylenebilir. Bu yönü ile esnek süreli çalışmaya gereken önem verilmeli,önündeki engeller kaldırılmalı ve yaygınlaştırılmasına çalışılmalıdır.Çalışmada ?esneklik? çalışma hayatı açısından ele alınmıştır. Çalışmaya renkve zenginlik kazandırmak için bazı ülke örneklerine yer verilmiştir. Birinci bölümde;esneklik kavramı, tanımı, gelişimi, çalışma hayatındaki yansımaları, ortaya çıkışındaetkili olan faktörler, çeşitleri ve Türkiye'deki durumu ele alınmıştır. kinci bölümde;esneklik, çalışma süreleri açısından değerlendirilerek Türkiye'de çalışma sürelerindeesneklik üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, ekonomik kriz ve esnek süreli çalışma,Türk mevzuatı açısından esnek süreli çalışma, Türkiye'de esnekliğe yönelik hedefler,çalışma sürelerinde esneklik uygulamaları, değişik esnek süreli çalışma modelleri ileesnek süreli çalışmanın tespit edilen olumlu ve olumsuz yanlarına yer verilerekçalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ngilizce ÖzetEK 4ABSTRACTPhD ThesisThe Evaluation of Flexibility Policy in Working Life in Turkey In Terms of WorkingPeriodsMehmet Ali NOYANDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Labour Economics and Industrial RelationsFlexibility has marked the century we live in and has succeeded to take part inalmost every area of our lives. For flexibility is multi dimensional and has a wide area,it is difficult to define it in one step. However, it is possible to define the flexibilitybriefly as changeability and the capable of changing in response to new conditions.The flexible timed working which forms the basis of this study is a study inwhich the starting and finishing times are freely determined by the employee andemployer. The aim in flexibility here does not mean having no rules or aimlessness.The state occurs in working life but the state makes the rules appropriate forflexibility. However, those rules are not strict but they are versatile; they are notdetailed excessively but are general and give both sides the chance to act freely. Withthis aspect, flexible timed working is beneficial to both employer and employee andalso to the country itself.Although flexible timed working has some drawbacks, when thinking generally,it is possible to state that its benefits are a lot more than its drawbacks. Deal with thisaspect, the necessary importance must be attached to the flexible timed working andthe hindrances in front of it must be eliminated and it also must be advanced andspread widely.In this study, flexibility has been carried out in terms of working life, and toembellish and ornament the study, some examples from the different parts of theworld have been given. In the first chapter, the concept of flexibility, its definition anddevelopment, its reflections in working life, the effecting factors in its appearance, itssorts and the situation in Turkey have been emphasized. In the second chapter, theflexibility of the working periods in Turkey has been emphasized by evaluating theflexibility from the point of working periods. Thus, economic crisis and flexible-timedworking, flexible-timed working in terms of Turkish regulations, the targets in Turkeyin terms of flexibility, the flexibility applications in working periods, different flexible-timed working models have been focused and the study has been finalized by statingthe determined benefits and drawbacks of flexible-timed working.