Tekstil sektöründe lojistik ve tedarik zinciri yönetimi
Logistics and supply chain management in textile industry
  1. Tez No: 205339
  2. Yazar: HACER SAKALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik, Tekstil Sektöründe tedarikzinciri, Ev Tekstili ve perakende sektörü, Lojistik Yönetimi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTekstil Sektöründe Lojistik ve Tedarik Zinciri YönetimiHacer SAKALLIDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi Anabilim DalıToplam Kalite YönetimiGünümüzde birçok işletme, rekabet üstünlüğü elde etmede işlemeler arası ilişkilerinönemini anlamış ve gerek tedarikçileri gerekse müşterileriyle olan ilişkilerini karşılıklıişbirliği ve kazanç esasına bağlı olarak yeniden yapılandırmaya başlamışlardır. Özellikletedarikçilerle gelişen sıkı işbirliğinin; ürün kalitesinin artırılması, satın alınan ürünlerinmaliyetinin düşürülmesi, üretim ve dağıtım esnekliğinin geliştirilmesi, müşterimemnuniyetinin artırılması gibi konularda son derece olumlu katkılar sağladığıgörülmektedir.Tedarik zinciri yönetimi; tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar ve müşteriler üzerindeoluşan bir ağdaki malzeme, bilgi ve parasal akışların yönetimini içermektedir. Buakışların farklı işletmeler arasında ve kendi içindeki koordinasyonu ise tedarik zinciriyönetiminin başarısını sağlayacaktır.Tedarik zincirinde tüm halkaların hızlı, verimli, karlı bir şekilde yönetmek, düşenmaliyetler, artan verimlilik ile açığa çıkan insan ve finans kaynaklarının başkaşekillerde kullanımının sağladığı kalite artışı ve zamanında gerçekleşen üretim,depolama, nakliye, dağıtım ve perakende; firmaların rekabet gücünü artırıp, pazarpaylarını genişletebilmeleri için farklılık yaratan bir avantaj haline gelmiştir.Tekstil sektöründe özelikle ev tekstili alanında dünyanın en önde gelen ülkelerindenolan Türkiye'de birçok firma kendi markasını oluşturmuş, buna bağlı olarak da yurtiçinde ve yurt dışında mağaza zincirleri kurmaya başlamışladır. Bu araştırmada evtekstili sektöründe faaliyet gösteren bir perakendeci işletmede uygulama yapılmış vetedarik zinciri yönetimi yapılanması incelenerek ve mevcut durumdan yola çıkarakrekabetçi üstünlük ve süreç iyileştirmesi sağlanması doğrultusunda önerilergeliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisLogistics and Supply Chain Management in Textile IndustryHacer SAKALLIDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesTotal Quality ManagementIn recent years, most of the companies realized the importance of the relationshipbetween the companies to gain the competitive advantage and started to reorganize theirprocesses based on win-win relation with the suppliers and the customers. Especially,the developing cooperation with the suppliers provided an increase in the quality of theproducts, the minimization of the purchasing costs, encouraged the flexibility in theproduction and distribution channels and resulted as the increase in the customersatisfaction.Supply Chain Management includes the management of the material, money andinformaton flow within a network composed of suppliers, producers, distributers andcustomers. The success of the whole managerial system depends on the systematiccoordination of the flow of these elements between the companies and within thecompany itself.By managing the whole chain fast, agile, efficient and more profitable will provide moreeffective use human and financial resourses. The increase in quality of both productsand services, the just in time principle in production, warehousing, logistics, distributionand retailing facilities will help to increase the power of the company in the competitivemarket and will provide an advantage to enlarge its market share.In textile industry; especially in the home textile branch in Turkey most of thecompanies acting in this market having their own brands organized the chain stores inTurkey and around the world. In this research one of the companies acting on hometextile reatiling sector is analysed and starting from the current position of the SCM inthe company, developing new solutions and the business pocesses and logisticsoperations are compared with the contemporary approaches and study attemps toanalyze the role of SCM in order to increase the competitive advantage.Key Words 1) Supply Chain Management, 2) Logistics 3)Supply Chain in Textile Industry4) Home textiles and Retailing 5) Logistics Management