İşletmelerde marka yönetimi süreci ve bir uygulama
Brand management process at companies and an application
- Tez No: 205365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Markalaşma, Marka Kimliği, Pazarlama, Brand, Brand Management, Branding, Brand Identity, Marketing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZETYüksek Lisans Teziİşletmelerde Marka Yönetimi Süreci ve Bir UygulamaFulya Özpınar SomaklarDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİşletme Anabilim DalıUluslararası İşletmecilik ProgramıMarka oldukça geniş bir kavramdır ve pazarlama literatüründe markayailişkin pek çok tanım geliştirilmiştir. Markalar, mamulleri rakiplerden ayırıcıisimlerden, sembollerden ve şekillerden oluşmaktadır. Marka yönetim sistemive markalama stratejileri, tüketicilerin pazardaki ürünlerin birbirinden farklıversiyonlarını ayırt edebilmesi ve tekrar satın alabilmelerini sağlar.Marka adları ve markalamayı gündeme getiren gelişmelerden enönemlisi, üreticilerin ticaret ve tüketiciler üzerinde belli bir denetim ve etkinliksağlama gerekliliğidir. Marka yönetim sisteminin bir örgütleme şekli olarakpopülerlik kazanması ise 1950 sonrasına rastlamaktadır. Markaların önemkazanmasının nedeni sadece pazara yeni marka girişleri değil; günümüz pazarortamındaki farklılaşan tüketici istek ve beklentileri, tüketicinin daha bilinçlihareket etmeye başlaması, beklentilerinin artması, tüketicideki değişiminetkisiyle daha fazla bölümlenmiş bir pazar olarak belirtilebilir.Günümüzde marka yönetimi çalışmalarının, hızlı tüketim mallarıkategorisinden hizmet sektörüne kadar oldukça geniş bir alanda kullanıldığıgörülmektedir. Hangi sektörde olursa olsun, ürünlerin marka yönetimiçalışmaları ile rakiplerinden daha güçlü bir konuma geldiği fark edilmiştir. Bunedenle bilinçli firmaların markaya yatırım yaptıktan sonra, markalaşmasürecini markalarını koruyacak ve güçlendirecek şekilde yönetmeleri, bunuprofesyonel bir şekilde yapmak için uzman kişilerle çalışmaları gerekmektedir.Konu dört bölüm olarak ele alınmıştır. Birinci bölümde marka kavramıve marka türleri , ikinci bölümde marka ile ilişkili temel kavramlar, üçüncübölümde ise geniş bir şekilde marka yönetim süreci, dördüncü bölümde de birhazır giyim markası üzerinde bu sürecin aşamalarının incelenmesi sonucuortaya çıkan tespitler ve yorumlar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster DegreeBrand Management Process at Companies and An ApplicationFulya Özpınar SomaklarDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementInternational BusinessBrand is a fairly broad concept and many definitions have beendeveloped about brand in the marketing literature. A brand is a name, symbol,design or a combination of them, intended to identify the products and todifferentiate them from those of competition.The most important improvement that bringing up the brand names andbranding is the necessity of providing a definite control and efficiency onconsumers. Brand management systems gained popularity as anorganisation way after 1950s. The brands became important not only becauseof new brand entrees into the market but also because of differentialconsumer request and expectations. Besides the consumers started tobehave more conscious, their needs increased and lastly the market has beenmore segmented because of the changing consumers.Nowadays, it is seen that brand management systems is used on abroad area from fast-moving consumer goods to service sector. It is realizedthat the products can get a more powerfull position than their competitors.through brand management studies no matter which sector it is. That?s whyafter making an investment in to the brand, the concious companies have tomanage the branding process professionally in order to protect and enhancetheir brands . In order to manage the brand profesionally, they have to workwith brand specialists.The subject has been considered in four parts. In the first part, thebrand concept and the brand types have been explained. In the second part ,the basic concepts about brand have been described. In the third part, thebrand management process has been explaind. Lastly, the determinings andcomments have been tried to explain as result of analysing the stages of thisprocess on a ready-to-wear brand.