İnsan kaynakları uygulamalarının işyerinde psikolojik güçlendirmeye etkisi: Bir araştırma
The effect of human resources practices on psychological empowerment in workplace: A research
  1. Tez No: 262118
  2. Yazar: KEMAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. R. AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Psikolojik Güçlendirme, Human Resources Management Practices, Employee Empowerment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma ile İnsan Kaynakları Uygulamalarının İşyerinde Psikolojik Güçlendirmeye Etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Modern ve bilimsel anlamda işletme faaliyetlerinin incelenmeye başlandığı dönemlerden bugüne gelinceye kadar çok hızlı değişen koşul ve şartlara rağmen, değişmeyen en önemli ve temel unsur, işletmelerin başarılı olabilmesi için sahip oldukları insan kaynaklarını optimum seviyede değerlendirmeleri gereğidir. İçinde yaşadığımız çağ birçok bilim insanın hemfikir olarak belirttiği gibi ?bilgi çağı? olarak adlandırılmaktadır. Bilgi çağında işletmelerde hâkim olmaya başlayan çalışan profili göz önüne alındığında karşımıza Drucker tarafından dile getirilen ?bilgi işçisi? kavramı çıkmaktadır. Bilgi işçisinin işletme yönetimlerinden beklentisi geçmiş dönemlerdeki çalışanlara göre oldukça farklıdır. Bilgi işçisi, fiziksel ? maddi motivasyonel unsurların yanı sıra değer görmek, yetki kullanmak, kendisini güçlü hissetmek ve yaptığı işi benimseyerek yapmak gibi unsurlara oldukça önem vermekte ve yöneticilerden bu yönde uygulama beklemektedir. Bilgi çağında insan kaynakları yönetimi uygulamaları da kontrol odaklı olmaktan çıkmış teşvik ve güçlendirme odaklı olmuştur. Çalışma literatür araştırması ve bu araştırmanın bir örnek olay incelemesi ile desteklenmesi yöntemi ile yapılmıştır. Literatür taraması için yerli ve yabancı kitaplar, bilimsel süreli yayınlar, lisansüstü tezler, elektronik kaynaklar değerlendirilmiştir. Örnek olay incelemesi ise İstanbul ilinde faaliyet gösteren, marka bilinirliği yüksek, kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösteren, tekstil sektöründe bulunan Sabri Özel firmasında gerçekleştirilmiştir. İki ayrı ölçeğin birleştirilmesiyle oluşturulan anket formu beyaz yakalı çalışanlar ve yöneticiler tarafından doldurulmuştur. Elde edilen verilerin SPSS paket programına girilmesi, çeşitli istatistikî analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarının yorumlanması ile örnek olay uygulaması sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to set forth the effect of human resources practices on psychological empowerment in workplace. Despite the ever-changing circumstances and conditions, since the time that the management activities was started to be analyzed in modern and scientific significances, the timeless paramount and basic component is the necessity to evaluate the human resources that the organizations have in optimum level in order to be successful ultimately. The era we live is entitled as ?information age?, as many scientists state agreeably. When the employee profile, which has started to be dominant in the organizations in information age, is considered, we face the term ?knowledge worker? mentioned by Drucker. The expectations of knowledge workers from the business managements are quite different from the ones? in the past. Knowledge worker, besides the physical- financial motivational components, gives high importance to the components such as; seeing value, using power, feeling himself powerful and doing his job assimilatingly and expects applications in this way from the managers. In the information age, human resources management applications have become encouragement and empowerment- oriented instead of control- oriented. The study was conducted with the methodology of literature research and case study. For the literature research, domestic and foreign books, scientific periodical journals, master and doctorate level dissertations and electronic resources were recovered. The case study was conducted in Sabri Özel textile company, in Istanbul, whose brand recognition is high and which performs in accordance with the principles of institution management. The questionnaire form created with the combination of two separate scales was filled in by the employees and managers. The case study was concluded with the data?s entrances into the SPSS packaged software, the statistical analyses and the interpretation of the analyses.