Hûd b. Muhakkem el-Huvvârî ve tefsîrindeki yöntemi
Hûd b. Muhakkem al-Huwârî and his method in his commentary
- Tez No: 205369
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsûr, Rivâyet, DirâyetV, Tefsir, Rivâyah
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHûd b. Muhakkem el-Huvvârû ve Tefsûrindeki YöntemiAbdulmelik VERGİDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilim Dalı?Hûd b. Muhakkem el-Huvvârû ve Tefsûrindeki Yöntemi? isimli buçalışmada el-Huvvârû'nin (210-280/825-893) hayatı, eserleri ve tefsiri çeşitliyönleriyle ele alınıp incelendi.Bu çalışmada özellikle Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadûs ve biyografikaynaklarından istifâde edildi.Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında araştırmanın önemi ve metodu hakkında bilgi verildi.Birinci Bölüm'de, el-Huvvârû'nin hayatı, eserleri, Tefsirinin genelözellikleri ve kaynakları incelendi.İkinci Bölüm'de ise tefsiri, rivâyet ve dirâyet tefsiri açısından ele alındı.Sonuç kısmında ise çalışmadan elde edilen sonuçlar anlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Thesis of MasterHûd b. Muhakkem al-Huwârû and His Method in His CommentaryAbdulmelik VERGİDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Fundamental Islamic DisciplinesIn this thesis, titled ?Hûd b. Muhakkem al-Huwârû and His Method in HisCommentary?, al-Huwârû?s life (210-280/825-893), his works and hiscommentary were examined from the different aspects.Here, The Holy Quran, tefsir (the Quranic commentary), hadith (Theprophet?s sayings) and biography sources were benefited.Our stady consists of an introduction and two chapters.In the introduction, the aim and the method of the thesis were analyzed.In the first chapter, the al-Huwârû?s life, his works, general features of hiscommentary and its sources were examined.In the second chapter, his commentary was examined from the view pointsof al-Tefsir bi?l-Rivâyah and al-Tefsir bi?l-Dirâyah.Finally, the results that got from this thesis were explained.