Tedarik zinciri yönetimi yapısının tasarlanması ve örgütlenmesi öncesinde işletme de uygulanabilirliğinin analizi
Before the supply chain management construction?s design and organization ,practicability analysis in the firm
- Tez No: 205368
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜZEYME DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri, Firma Analizi, Supply Chain Management, Supply Chain, Firm Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans TeziTEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAPISININ TASARLANMASI VE ÖRGÜTLENMESİÖNCESİNDE İŞLETME DE UYGULANABİLİRLİĞİNİN ANALİZİHalil İbrahim TUTKUNDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Ana Bilim DalıÜretim Yön. ve End.İşl.Tedarik Zinciri Yönetimi bir işletmede müşteri istek ve beklentilerinikarşılayabilmek amacıyla üretim için malzeme temininden mamulün son müşteriye kadarulaştırılmasına kadar geçen faaliyetlerin bütününü kapsar.Tedarik zinciri yönetimi faaliyetlerin benimsenmesi, işletme için önemli bir rekabetavantajıdır. Globalleşen dünya ve gelişen pazar koşulları ile birlikte rekabet giderek önemkazanmıştır.Müşteri odaklı olmak ,verimlilik artışı ,maliyet ve kalite konularında avantajsağlamak tedarik zinciri uygulamalarının sonucu olarak kabul edilebilir.Bu sebeplerakiplerinden üstün olmak isteyen her firmanın tedarik zinciri yönetimi faaliyetleriniönemsemesi ve kendi bünyesine göre düzenlemesi gerekmektedir.Bu araştırmada amaç etkili bir TZY yapısının tasarlanması ve örgütlenmesi öncesindekritik faktörleri tanımlamak ve bu faktörleri bir yönetimsel araç olarak model almaktır.Araştırmanın sonucu, Türkiye açık hava reklamcılığı pazarında rekabet avantajı yaratabilmekadına SAY Reklam Yapı Dek.Proje Taah.A.Ş. firmasına uyarlanacaktır. Gözlemlerden,görüşmelerden, anketlerden ve yazılı dokümanlar üzerinde çalışarak SAY firması analizedilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Degree With ThesisBEFORE THE SUPPLY CHAIN MANAGEMENT CONSTRUCTION?S DESIGN ANDORGANIZATION ,PRACTICABILITY ANALYSIS IN THE FIRMHalil İbrahim TUTKUNDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of ManufactoringSupply Chain Management is a set of activities ,in order to answer tocustomer requests, from supplying materials to delivering products to the externalcustomer.Development otf the supply chain activities becomes one of the competitiveadvantage subjects for the companies. As a result of globalization and improvingmarketing situations , competence get great importance.So that , customer focusingand increasing productivity activities , having cost and quality advantages become aresult of the supply chain management strategy. In conclusion , companies thatwant to have competitive advantage , must focus on the supply chain strategies.The challenge of this thesis is to define the critical factors for an effectivesupply chain management system and examine these factors on an outdooradvertisement company in Izmir. The conclusion of this thesis will be adopted SAYReklam Yapı Dek Proje Taah A.Ş for creating competitive advantange in the outdooradvertisement market of Turkey By observations, interviews, questionnaries andstudying written documents we learn the current and desired situaution at SAY.