İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kapsamında risk analizi, denetim ve bir firma uygulaması
Occupational health and safety management system with in the context of risk analysis and audit and an organization implementation
  1. Tez No: 205389
  2. Yazar: NURGÜL ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational Health and Safety, Quality, OHSAS/TS, Risk Assesment, Audit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans Projesiş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Kapsamında Risk Analizi, Denetim veBir Firma UygulamasıNurgül ÇAKIROĞLUDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi Ana Bilim DalıToplam Kalite Yönetimi ProgramıOHSAS/TS 18001 (Occupational Health and Safety Management System);işyerlerinde olabilecek kaza ve etkilerden korunmak ve daha iyi çalışma ortamısağlamak amacıyla sistemli bir şekilde tehlike ve risklere yönelik önlemlerinalındığı bir yaklaşımdır.Kuruluşlarda karşılaşılan en önemli insan kaynakları sorunlarından biri,çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmamalarıdır.Kuruluşların günümüzün rekabet ortamlarında ayakta kalabilmesi ve işlerliğinidevam ettirebilmesi için çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda planlı vesistemli çalışmalar yürütmeleri gerekmektedir. OHSAS/TS 18001 sistemi buplanı oluşturmada bize yol göstermektedir. Günümüz şartlarında, ülkemizinkaybettiği ekonomik kayıpların ciddi rakamlara ulaşması yanında insanımızında çektiği acıların dindirilmesi de, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkindüzenlemelerinin sağlanmasının önemini artırmaktadır.10 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe giren yeni iş kanunu; eski kanundakarşılaşılan sıkıntılara ve Avrupa birliğinin isteklerine daha iyi cevapverebilmek için yeniden hazırlanarak yürürlüğe girdi. ş kazaları ve meslekhastalıklarını önlemek teknolojik imkan gerektirir ancak bu yetmez, buimkanları kullanmaya zorlayacak yasaları da beraberinde gerektirir.Bu çalışma SG ( ş Sağlığı ve Güvenliği), SGYS (iş Sağlığı ve GüvenliğiYönetim Sistemi), OHSAS (Occupational Health and Safety ManagementSystem) gibi temel iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kavramları ayrıntılı olarakaçıklamaktadır. Ayrıca iş kanununa değinerek OHSAS ile ilişkisini daha iyikavranmasına yardımcı olmaktadır. Bu tezde; OHSAS/TS 18001 sisteminifirmalarına uygulamak isteyen kişilere de yol gösterici bir uygulama yeralmaktadır.Anahtar Kelime: 1. ş Sağlığı ve Güvenliği 2. Kalite 3. OHSAS/TS 180014. Risk Değerlendirme 5. Denetim
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ProgrameOccupational Health and Safety Management System with in the context of RiskAnalysis and Audit and an Organization ImplementationNurgül ÇAKIROĞLUDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesTotal Quality ManagementOHSAS/TS 18001 (Occupational Health and Safety Management System);is an approach in which the precautions against hazards and risks are takensystematically in order to avoid possible accidents and impacts in theworkplaces and provide a better working climate.One of the most important human resources problems faced in enterprisesis that the employees do not have a safe and healthy working climate. In orderto survive and keep on operating in the today?s competitive environment,enterprises should carry on planned and systematic studies on occupationalsafety and health. The system of OHSAS/TS 18001 guide us in the way to formthis plan. In today?s conditions, next to the arrival of economic losses, which ourcountry faces, to serious amounts, the stop of sufferings of our people alsoincrease the importance of providing regulations related to occupational safetyand health.Our new labour law, has inurred on June 10, 2003 being reprepared forresponding to difficulties faced in the former law and the demands of EuropeanUnion better. Preventing the work accidents and professional desease requirestechnological circumstances, however, it is not enough, it also requires the codesthat enforce the usage of these circumstances.This study defines the concepts related to occupational safety and health,like ISG (Occupational Health and Safety), ISGYS (Occupational Health andSafety Management System), OHSAS (Occupational Health and SafetyManagement System), in detail. Nonetheless, touching labour law on, helps tobetter understanding its relationship to OHSAS. This thesis also includes anapplication guiding the people who wants to adopt OHSAS/TS 18001 system totheir businesses.