Firma davranışı olarak girişimcilik
Entrepreneurship as firm behavior
  1. Tez No: 205403
  2. Yazar: YASEMİN DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: firma düzeyinde girişimcilik, girişimci, risk alma, yenilikçilik, rekabet gücü, corporate entrepreneurship, entrepreneur, risk taking, innovativeness, competitiveness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFirma Davranışı Olarak GirişimcilikYasemin DEM ROĞLUDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüşletme Anabilim DalıYönetim ve Organizasyon ProgramıGünümüzde globalleşmeyle birlikte, rekabet giderek artmıştır.Ekonomik sınırların ortadan kalkmasıyla birçok kuruluş daha önce faaliyetgösterdikleri pazarlarda yeni ve güçlü rakiplerle yarışmak durumundakalmıştır. Bu nedenle, pazar payını kaybeden şirketlerin bir kısmı küçülmüş veya yok olmuş, diğerleriyse rakiplerinin pazarlarından pay alma çabası içinegirmişlerdir. Bu yeni ortamda başarılı olan kuruluşları incelediğimizde,bunların girişimci, diğer bir deyişle; yenilikçi, yaratıcı, risk alan, öncü,rekabetçi firmalar oldukları söylenebilir.Girişimcilik denildiğinde, öncelikle bireysel düzeyde girişimcilik aklagelir. Ancak, girişimcilik aynı zamanda örgütsel bir süreçtir. Bu çalışmada,girişimcilik, firma davranışı olarak ele alınmış, bireysel anlamda girişimcilik ileayrımı ortaya konmuştur.Firma düzeyinde girişimcilik; firmanın yenilikçi, yaratıcı, rekabetçi,öncü olmasını, risk almasını ifade eden stratejik bir kavramdır.Bireysel düzeyde girişimcilik ise, fırsatları değerlendirme, risk alma,yenilikleri yakalama ve bunların hayata geçirilmesi sürecidir. Bir bireyin dahaönce var olmayan bir şeyi deneyip, yaratıcı olmasıdır.Günümüzde, firmaların hızlı bir şekilde devam eden değişime ayakuydurabilmeleri, büyümeleri için, girişimci olmaları gerekir. IBM, Sony,Siemens gibi tanınan, büyük firmalar, girişimci davranışları sayesindeperformanslarını arttırmışlardır.Girişimci örgütler; pazara sıklıkla yeni ürünler sunar, Ar- Gefaaliyetlerine önem verir, yüksek risk ve yüksek getirisi olan projeleriuygulamaktan çekinmez, rakiplerin daha sonra tepki verecekleri faaliyetleribaşlatarak pazarda ilktirler.Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde, firma yöneticilerinin globaldünya ile rekabet edebilmek için rakiplerinden hızlı davranmaları birzorunluluktur. Bu da ancak, girişimci bir firma olma yolunda gösterilenilerlemelerle mümkün olacaktır.Bu çalışmada, girişimci bir firmanın özellikleri belirlenmeye çalışılmış veelde edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPostgraduate ThesisEntrepreneurship As Firm BehaviorYasemin DEM ROĞLUDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementToday, with globalism, competition has been increased gradually.With disappearence of economic boundaries, many organization had tocompete with new and strong competitors in the market where they wereactive. For this reason, some of the organizations which losed their marketshare, are downsized or went bankrupt, the others tried to take competitor?smarket share. In this new environment, when we examine successfullorganizations, we can say that; they are entrepreneurial, in other words;innovative, creative, risk taking, proactif and competitive.When we think of entrepreneurship, first individual entrepreneurshipoccur to us, but entrepreneurship is also an organization process. In thisstudy, entrepreneurship as firm behavior has been researched and thedifference between individual entrepreneurship is explained.Corporate entrepreneurship is a strategic concept that means firm?screative, innovative, competitive, proactif and risk taking.ndividual entrepreneurship is to take the advantage of theopportunities, taking risk, catching innovations and the process of thoseformation. It is trying something that is not existing before, and beingcreative. It provides formation of new business areas.Today, to grow and adopt to the changes that are fastly developing,firms must act as entrepreneurial. Large and famous firms like IBM, Sony,Siemens increased their performance with their entrepreneurial behaviors.Entrepreneurial organizations frequently present new products to themarket, consider important Research and Development (R&D) activities,They are not reluctant to put projects with high risk and high yield. They arefirst in the market; begin activities that competitors will react then.In developing countries, as Turkey, to compete with the global world,firm managers are supposed to act fastly than their competitors. This will bepossible with increases for the sake of being an entrepreneurial organization.In this study, characteristics of an entrepreneurial organization havebeen determinated and results have been examinated.