İzmir ilindeki ekolojik tarımsal faaliyetlerin kente etkileri ve çevresel etkileşim
That the effects upon the city of ecologic agricultural activites in İzmir and the environmental interaction
  1. Tez No: 205418
  2. Yazar: PINAR TUBA ÇAKITER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞERMİN ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Ziraat, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Agriculture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Organik Tarım, Çevre, Kent Planlama, Sürdürülebilir Kalkınmaiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans Projesizmir lindeki Ekolojik Tarımsal Faaliyetlerin Kente Etkileri ve ÇevreselEtkileşimPınar Tuba ÇAKITERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Yönetimi Anabilim DalıKamu Yönetimi ProgramıTarihin ilk dönemlerinden, günümüze kadar insan ihtiyaçları, ekolojikdengenin bozulması pahasına ön planda tutulmuştur. II. Dünya Savaşındansonra yaşanan hızlı nüfus artışı tarımda verimliliği arttırmaya yönelikçalışmaların hız kazanmasına neden olmuştur. Bu çalışmalar sonucundakullanılan sentetik kimyasal tarım ilaçları ve mineral gübrelerin insan sağlığıiçin zararlı etkilerinin ortaya konması, çevreyle uyumlu teknikleri gündemegetirmiştir. lk olarak 1910 yılında gündeme gelen ekolojik tarım görüşüekonomik, soysal ve çevresel nedenlerden dolayı günümüzde uygulama alanınıhızla genişletmiştir.Bu çalışmanın birinci bölümünde ekolojik tarımın geliştirilmesinigerektiren nedenler uluslararası kuruluşlar ve uluslararası belgelerçerçevesinde ortaya konulmuştur. kinci bölümde ise Türkiye de ekolojik tarımuygulamaları uluslararası gelişmelerle birlikte değerlendirmesi yapılmıştır.AB'ye uyum sürecinde tarım sektörü en çok üzerinde çalışılması gerekenbaşlıklardan biri haline gelmiştir. Türkiye sahip olduğu doğal imkanlarsayesinde gelecekte Avrupa'nın ekolojik bahçesi olarak görülmektedir. Bunedenle AB Ortak Tarım Politikasının getirdiği yükümlülük ve imkanlarekolojik tarım uygulamaları ile birlikte değerlendirilmiştir.Üçüncü Bölümde ise zmir ilindeki ekolojik tarımsal faaliyetler veetkileri üzerine çalışılmıştır. Ekolojik tarımsal faaliyetlerin zmir ili üzerindekietkileri değerlendirilirken eko- kent, eko-turizm, kent tarımı gibi uygulamalarınekolojik tarımsal faaliyetlerle birlikte değerlendirilmesi yapılmış, zmir ili genelive ilçeleri ürün bazında ayrı ayrı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Degree With ThesisThat The Effects Upon The City Of Ecologic Agricultural Activities n zmirAnd The Environmental nteractionPınar Tuba ÇAKITERDokuz Eylul UnıversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementFrom the first eras of the history to today, human needs take intoconsideration at the cost of being spoiled ecological balance. After World WarII, having had rapid population causes speeding up investigations of theproductivity on the agriculture. At the finalizing of these investigations, puttingforth harmful effects on humanbeings using synthetic chemical agricultralcompounds and mineral fertilizer make amicable techniques with surroundingsa current issue. Firstly, in 1910, current issue, the vision of the ecologicagriculture, on account of economical,social and environmental reasons, makesspread out application field now.At the first section of this thesis, the reasons why ecological agriculture hasto be developped have been brought up with international estabishments anddocuments. As for second section, the ecologocial agriculture applications inTurkey are discussed with international developments. At the prosses of theadaptation EU, agriculture sector has become one of the title that are neededstudy on most. Thanks to Turkey has natural facilities, it is seen as ecologicalyard of Europe in the future. For that reason, the obligation that EU'sassociated agriculture politics bring and its facilities are both evaluated.At the third section, it has been studied on activities and effects of ecologicalagriculture in zmir. Evaluating the effects of ecological agricultural activitieson zmir, it is taken into consideration eco-city, eco-tourism, like city-agricultural applications with ecological agricultral activities. Consideringproduction, zmir as a general and its districts is taken up individually.Key World: 1) Ecology, 2) Organic Farming, 3) Environment4) Sustainable Development, 5) City planingv