Fen bilgisi öğretmen adaylarının fonksiyon kavramı kapsamında matematiksel yeterlilikleri ve bu kapsamdaki matematiksel bilgilerini fen problemlerinin çözümünde kullanabilirliklerinin araştırılması
Investigation of prospective science teacher's mathematical sufficiency in function concept context and their to apply their mathematical knowledge in this context in solving science problems
- Tez No: 205425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Fen Eğitimi, Fende Matematik, Fonksiyonlar, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Mathematics Education, Science Education, Mathematics inScience, Functions, Prospective Science TeachersNumber of
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
iiÖZETFEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FONKSİYON KAVRAMIKAPSAMINDA MATEMATİKSEL YETERLİKLERİ VE BU KAPSAMDAKİMATEMATİKSEL BİLGİLERİNİ FEN PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDEKULLANABİLİRLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI(Yüksek Lisans Tezi)M. Yıldırım SARIKAYAGAZİ ÜNİVERSİTESİEĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMart 2005Şüphesiz, fonksiyonlar, matematikte pür ve uygulamalı problemleri temsiletmek ve çözmek için başvurulan en yaygın modellerden birisidir. Bu kapsamda,fonksiyonlar, fen problemlerinin çözümünde genellikle kullanılan araçlardanbirisidir. Halbuki, araştırmalar, öğrencilerin fonksiyonlar ile ilgili çok sayıdaöğrenme zorluklarına sahip olduklarını göstermektedir.Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının fonksiyonkapsamında matematiksel yeterlikleri ve bu konudaki matematik bilgilerini fenproblemlerinin çözümünde kullanabilirliklerini test etmektir.Bu çalışmanın nihai amacı ise, üniversite öncesi fen ve matematikprogramlarının geliştirilmesine ve üniversite seviyesinde fen ve matematikeğitiminin verimli bir şekilde yürütülmesine ışık tutmaktır.iiiBu çalışmanın örneklemini, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi,Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi EğitimFakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören390 3. ve 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma, 2003-2004 eğitim-öğretimyılı güz döneminde yapılmış ve veriler iki ay içinde toplanmıştır.Araştırmanın verileri iki ölçüm aracı kullanılarak toplanmıştır: 1. MatematikBilgi Testi (Test B) 2. Fende Matematik Testi ( Test A). Matematik Bilgi Testi (TestB), fonksiyon kapsamında açık uçlu beş pür matematik sorusundan, FendeMatematik Testi ( Test A), yine fonksiyon kapsamında açık uçlu beş fen sorusundanmeydana gelmiştir. Herbir testin aynı numaralı soruları birbirleri ile birebir ilişkilidir.Testlerin soruları, öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleri gözönüne alınarakhazırlanmıştır. Öğretmen adaylarına önce, Fende Matematik Testi (Test A)uygulanmış ve 60 dakika verilmiştir. Devamında, Matematik Bilgi Testi (Test B)uygulanmış ve 30 dakika verilmiştir. Testlerin herbir sorusu 20 puan üzerindendeğerlendirilerek, herbir öğrencinin herbir testten aldığı puan elde edilmiştir.Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için, bağımsız örneklem t- testi(independent samples t-test) ve tek faktörlü varyans analizi (one-way anova)kullanılmıştır. Analiz sonuçları, birinci ve ikinci hipotez için, fen bilgisi öğretmenadaylarının sınıf düzeyleri ile herbir testteki başarıları arasında anlamlı bir farkolmadığını göstermiştir. Yine analiz sonuçları, üçüncü ve dördüncü hipotez için,üniversitelerin herbir testteki başarıları arasında anlamlı bir fark olduğunugöstermiştir. Yine analiz sonuçları, beşinci hipotez için, fen bilgisi öğretmenadaylarının Matematik Bilgi Testi (Test B) ve Fende Matematik Testi (Test A)başarıları arasında, Fende Matematik Testi (Test A) nin aleyhine anlamlı bir farkolduğunu göstermiştir.Çalışmanın bulguları ışığında, gerek üniversite öncesi eğitimde, gerekseüniversite eğitiminde, fen ve matematiğin birlikte yürütülmesi gerektiği önerisindebulunulmuştur.iv
Özet (Çeviri)
vABSTRACTINVESTIGATION OF PROSPECTIVE SCIENCE TEACHERS?MATHEMATICAL SUFFICIENCY IN FUNCTION CONCEPT CONTEXTAND THEIR ABILITY TO APPLY THEIR MATHEMATICALKNOWLEDGE IN THIS CONTEXT IN SOLVING SCIENCE PROBLEMS(MS Thesis)M. Yıldırım SARIKAYAGAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF EDUCATION SCIENCESMarch 2005Functions are undoubtedly one of the most common models to represent andsolve both pure and applied problems in mathematics. In this context, functions areone of the tools, commonly employed to solve science problems. However, thestudies have revealed that students have many difficulties to learn function concept.The purpose of this study is to test prospective science teachers?mathematical sufficiency in the context of function and using their relatedmathematical knowledge to solve science problems.The ultimate goal of this study is to show the way to develop the curriculumof science and mathematics in pre-university education and enable mathematics andscience education in universities to be carried out in an effective manner.In this study, the sample consisted of 390 third and fourth year students atDepartments of Science Education, Gazi Education Faculty in Gazi University,Education Faculty in Hacettepe University and Education Faculty in Middle EastTechnical University. The study was conducted in the autumn term of 2003-2004academic year. The data was collected in two months period.The data was collected by using two measurement instruments: MathematicsKnowledge Test (Test B) and Mathematics Test in Science (Test A). MathematicsviKnowledge Test (Test B) consisted of five open-ended pure mathematics questionsin the context of the function. Mathematics Test in Science (Test A) also consisted offive open-ended science questions in the same context. The questions with the samenumber of each of the tests were one to one related to each other. The questions ofthe tests were prepared taking the students? knowledge level in the present time intoaccount. The prospective teachers were first subjected to Mathematics Test inScience (Test A). The allocated time for the whole test was 60 minutes. MathematicsKnowledge Test (Test B) was given later and the allocated time of the test was 30minutes. The prospective teachers? scores obtained from each test were computed byassigning 20 points for each question.In order to test the hypothesises of the study, independent samples t-test andone-way Anova tests were employed. The results of the analysis revealed that therewas not a significant difference between class levels of the prospective teachers andtheir scores in each of the tests for the hypothesis 1 and 2. However, for thehypothesis 3 and 4, there was a significant difference in scores of both of these testsbetween different universities. The analysis results again showed that there was asignificant difference between the prospective science teachers? scores inMathematics Knowledge Test (Test B) and Mathematics Test in Science (Test A),against Mathematics Test in Science (Test A), for the hypothesis 5.In the light of the findings of this study, it is proposed that science andmathematics should be conducted in cooperation with both pre-university anduniversity education.