Büyükşehir belediyelerinde mezarlıkların işletilmesi ve verimli kullanılması ekseninde iç denetim mekanizmasının rolü ve etkileri
The role and effects of internal audit mechanism in the management and efficient use of cemeteries in metropolitan municipalities
- Tez No: 673677
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAH BALTA ULAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, İç Denetçi, Mezarlıklar, Büyükşehir Belediyesi, Audit, Internal Audit, Internal Auditor, Cemeteries, Metropolitan Municipality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde küreselleşme ve teknolojinin gelişimiyle birlikte, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kamu mali ve idari yönetiminde değişikliklere gidilmiştir. Bu gelişmeler, yeni yapılanmada; iç denetimin var olmasını da gündeme getirmiş, özellikle kamu kuruluşlarında kurumsal yönetime geçilmesi, etkin bir iç denetim mekanizmasının olmasını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda; ülkemizdeki Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde bulunan İç Denetim Birim Başkanlığı'nın, Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın iç denetim mekanizması marifetiyle denetlenmesi; mezarlıkların yönetimi, işleyişi, faaliyetleri, kullanılması gibi hususlarda çok önemli bir rol üstlendiği ve yapılan tüm faaliyetlerde iç denetim mekanizmasının temel fonksiyonları yadsınamaz bir gerçektir. Bu tez çalışmasında iç denetim mekanizmasının; Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na bağlı birimlerinde gerçekleştirdiği faaliyetlerin kontrolünde, olası eksik ya da hatalı işlerin ortaya çıkartılmasında büyük önem arz ettiği, ancak denetim mekanizmasının bu birim bünyesinde verimli ve etkili şekilde işleyip işlemediği hususunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada; Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na bağlı birimlerdeki faaliyetlerin, ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapılıp yapılmadığı irdelenmiş ve bir Büyükşehir Belediyesi'nde görevli on iç denetçiden mülakatla alınan görüşlerin yorumlanabilmesinde nitel araştırma tekniklerinden durum çalışması deseni seçilmiştir. Katılımcıların görüşleri araştırmanın alt amaçları doğrultusunda temalar ve alt temalar halinde bulgular kısmında incelenmiş olup bu temalar katılımcıların ifadelerinden alıntılarla desteklenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; araştırmaya konu olan Büyükşehir Belediyesi'nde iç denetçi kadrosunun yetersiz olduğu, gerek birimler arası ve gerekse üst yönetim koordinasyonunun zaman zaman sağlanamaması, denetimlerin üst yönetimin talebi doğrultusunda yapıldığı, fakat belirli aralıklarla yapılamadığı, denetçilerin mezarlıklarla ilgili spesifik konularda yeterli donanıma sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Kurumda iç denetim mekanizmasının Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın denetimi üzerindeki rolünü tam olarak yerine getiremediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of globalization and technology, changes have been made in the public financial and administrative management in our country as in the whole world. These developments brought the existence of internal audit to the agenda in the new structuring, and the transition to corporate management, especially in public institutions, required an effective internal audit mechanism. In this context, the supervision of the internal audit unit within the body of the metropolitan municipalities in our country and the cemetery departments through the internal audit mechanism; It is an undeniable fact that it plays a very important role in the management, functioning, activities, use of cemeteries and that the internal control mechanism has essential functions in all activities. In this thesis, it is aimed to examine whether the internal control mechanism is of great importance in the control of the activities carried out in the units of the cemetery department, and in revealing possible missing or faulty works, but whether this mechanism works efficiently and effectively in the cemetery department. In the study, it was examined whether the activities in the workplaces affiliated to the Department of Cemeteries can be carried out within the framework of the relevant laws and regulations and the case study pattern was chosen from the qualitative research techniques to interpret the opinions of ten internal auditors working in the metropolitan municipality. According to the findings obtained; It has been determined that the internal auditor staff in the Metropolitan Municipality, which is the subject of the study, is insufficient, the coordination between units and senior management cannot be provided from time to time, audits are carried out in line with the request of the senior management, but cannot be carried out at regular intervals, and the auditors are not sufficiently equipped on specific issues related to cemeteries. It was concluded that the internal control mechanism in the institution could not fully fulfill its role on the supervision of the Department of Cemeteries.