Beşeri idrak ile vahyin buluşma noktası 'muvafakat' fenomeni
The meeting point between humane cognition and revelation the 'muvafakat' phenomenon
  1. Tez No: 205461
  2. Yazar: ZELİHA BENGÜ ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİFE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, İnsan, İletişim, Kur'an, İman, Kelâmullah, Allah, Human, Communication, Koran, Faith, Word of God
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
viiÖZETBEŞERÎ İDRAK İLE VAHYİN BULUŞMA NOKTASI?MUVAFAKAT? FENOMENİZeliha Bengü ÖZARSLANYüksek Lisans Tezi, Temel İslam Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halife KESKİNAralık 2006, 111 sayfaBu çalışma ?muvafakat? fenomeninin kelamû açıdan bir analizidir. Bu olgu,özellikle vahyin mahiyetinde insan unsurunun boyutlarını bilmemiz ve Allah'ın insan ileolan iletişiminin içeriğinin belirlenmesi açısından bize değerli ip uçları vermiştir.Muvafakat kelimesi karşılaşmak, rastlamak, denk gelmek, uygunluk, uyumluluk,rıza, onay, ittifak, birlik gibi anlamlara gelmektedir. Muvafakattın temel esprisini şöyletespit etmek mümkündür: Tarihi seyir içerisinde pratik hayatta ortaya çıkan bir durumveya problem karşısında Mü'min olmanın gerektirdiği samimiyetle konuyla ilgili aklû yada duygusal bir tavır ortaya konması ve bu tavrın ilahi vahyle desteklenmesi, onanması,rıza gösterilmesi ve ittifak edilmesidir. Bu olgunun oluşabilmesi için ilk şart; Allah'aiman etmektir. Çünkü bu iman bağının kuvveti, Allah ile insan arasındaki ilişkininmahiyetine bağlıdır. İşte bu güçlü bağ; Allah'a güven ve O'na karşı duyulan sevgidir.İnsan ile Allah arasındaki bu karşılıklı sevgi ve güven, insan duygularının,düşüncelerinin, acılarının ya da endişelerinin vahyin oluşmasında ne kadar etkiliolduğunu göstermektedir. Dolayısıyla Allah, insanlara soru sormuş, onların sorularınıcevaplandırmış, sorunlarına çözüm sunmuştur. Ve bu iletişimde Allah, insanların anlamdünyasına girerek, onların dillerini kullanarak konuşmuştur. Çünkü, insanların Allah'ınanlam dünyasına girmeleri mümkün değildir. Zira, bu iletişimde Allah'ınsöylediklerinin ?anlaşılır? olması gerekir. Eğer, insanû varoluşumuzun en önemliözelliği, hakikati arama, bilme ve bulma çabası ise, insandaki bu metafizik arzunundaha işlevsel olmasına katkıda bulunacak yegane fenomen, ilahû mesajdır.İşte bu ilahi mesajın insanların hayatında fonksiyonel olabilmesi içinanlaşılabilir, pratize edilebilir olmalıdır. Çünkü insanın metafizik konulardaki arayışınaviiicevap verme ve hayatını şekillendirecek değerler ortaya koyma yönüyle din, anlamarayışlarını tatmin etmede önemli bir rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ixABSTRACTTHE MEETİNG POİNT BETWEEN HUMANE COGNİTİON ANDREVELATİON THE ?MUVAFAKAT? PHENOMENONZeliha Bengü ÖZARSLANMaster Thesis, Department of Basic Islamic SciencesSupervisor: Prof. Dr. Halife KESKİNDecember 2006, 111 pagesThis study is a theological analysis of the ?agreement? phenomenon. This factprovides us precious cues regarding the aspects of human factor in the nature ofrevelation and also the communication between Allah and man.Muvafakat (agreement) means to run into, to meet, appropriateness,concordance, consent, agreement, unity. The basic meaning of agreement could bedetermined as: With the sincerity of being a Moslem, showing a mental and emotionalattitude against the occasions and problems occurred in practical life in the course ofhistory and this attitude?s being supported, approved and consented by divinerevelation.The first condition for the occurrence of this fact is believing in Allah. For,the power of this faith is dependent on the nature of communication between Allan andman. This powerful bond is trusting and loving Allah. This mutual love and trustbetween Allah and man indicates how effective is man?s emotions, thoughts, sufferings,or anxieties in the formation of the revelation. Thus Allah asked questions to human,answered his questions, and found solutions to his problems. In this communicationAllah entered men?s semantic world and talked to them using their language because itwas impossible for man to enter Allah?s semantic world. For, in this relationship whatAllah says should be ?understandable?. If the most important feature of our humaneexistence is to seek for and know the truth, then the only phenomenon that could helpour metaphysical longing become more functional is divine revelation. For thisrevelation be functional in men?s life, it should be understandable and practicable.Religions with its function in helping man to find answers to metaphysical questionsand put forward values to shape his life plays an important role to satisfy man in hisstruggles aiming to find meaning.