Oluşturmacı yaklaşıma dayalı olarak fen ve teknoloji dersi ısı - sıcaklık konusunda hazırlanan yazılımın ilköğretim 5.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi
As based on constructivist approaching science and technology lesson, on subject heat-temperature prepared primary education fifth class writing effect academic succes and retention of students
  1. Tez No: 205463
  2. Yazar: OĞUZHAN ATAM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Learning, Constructivism, Science Teaching, Computer-SupportedEducation, Simulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, oluşturmacı yaklaşıma dayalı olarak Fen ve Teknoloji dersi ısı-sıcaklık konusunda hazırlanan yazılımın İlköğretim 5.sınıf öğrencilerin akademikbaşarılarına ve kalıcılığa etkisi araştırılmıştır.Çalışma 2005-2006 öğretim yılında Osmaniye Merkez Münire Hanımİlköğretim Okulu'ndaki 5. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemi36'sı deney ve 36'sı kontrol grubu olmak üzere 72 öğrenciden rasgele seçilerekoluşturulmuştur. Kontrol grubuna Oluşturmacı yaklaşım temelli yöntem uygulanırken,deney grubuna ise oluşturmacı yaklaşıma dayalı bilgisayar destekli uygulamalaryaptırılmıştır.Araştırma sonunda deney ve kontrol grupları arasında öğrencilerin akademikbaşarıları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuş olup öğrenilenbilgilerin kalıcılığı açısından da deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Öğrenme, Oluşturmacı yaklaşım, Fen Öğretimi, BilgisayarDestekli Eğitim , Simülasyon
Özet (Çeviri)
In this study, as based on constructivist approach, the effect of the entry preparedabout heat-temperature for the subject of science and technology on the academicachievement and retention of fifth-grade primary school students has been researched.This study has been carried out with fifth-grade students at Münire HanımPrimary School in Osmaniye during 2005-2006 academic year.The samples of thisstudy has been selected randomly out of 72 students; 36 of that constitute theexperiment group and 36 of that constitute the control group. While a method based onconstructivist approach has been applied to control group, computer-supportedapplications which are based on constructivist approach has been carried out withexperiment group.At the end of the research, in terms of academic success of students, aconsiderable difference in favour of experiment group has been found; whereas aconsiderable difference has been found in favour of experiment group in terms ofretention of learned knowledge.