Elektronik eğitim seti tasarımında entegre programlama yazılımı ile desteklenen proje tabanlı öğrenmenin öğrencilerin elektronik devre tasarımı yapma ve geliştirme performanslarına ve kalıcılığa etkisi
The effects of the project based learning assisted integrated circuit programmer software on performance and retention of students? electronic circuit design and development for the electronic education set design
- Tez No: 205464
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapıcı Kuram, Proje Tabanlı Öğrenme, Elektronik Devre Tasarımı, Constructivist Theory, Project Based Learning, Electronic Circuit Design
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, endüstri meslek liseleri elektronik bölümlerindeentegre programlama yazılımı ile desteklenen proje tabanlı öğrenme ile entegreprogramlama yazılımı ile desteklenmeyen proje tabanlı öğrenmenin her ikisinin de,geleneksel öğretmen merkezli yöntemle ve birbirleriyle karşılaştırılarak, bunlarınöğrencilerin elektronik devre tasarımı yapma ve geliştirme performanslarına vekalıcılığa etkisini belirlemektir.Araştırmanın örneklemi, Adana ili Seyhan merkez ilçesinde bulunan AkkapıTeknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü 10. sınıflarındaki elektronikatölyesi gruplarından yansız bir seçimle birinci ve ikinci deney grupları ile kontrolgrubu için 15'er öğrenci olmak üzere toplam 45 öğrenciden oluşturulmuştur.Araştırmada yöntem olarak; birinci deney grubunda entegre programlamayazılımı ile desteklenen proje tabanlı öğrenme, ikinci deney grubunda ise entegreprogramlama yazılımı ile desteklenmeyen proje tabanlı öğrenme ve kontrol grubundaise geleneksel- öğretmen merkezli yöntem kullanılmıştır. Birinci deney grubundaentegre programlama yazılımı olarak MPLAB ve ProPIC programlarındanyararlanılmıştır.Araştırma verilerinin analizinde, varyans analizi (ANOVA) ve kovaryans analizi(ANCOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, entegre programlama yazılımıile desteklenen proje tabanlı öğrenme gerçekleştiren öğrencilerle, entegre programlamayazılımı ile desteklenmeyen proje tabanlı öğrenme gerçekleştiren öğrenciler arasındaanlamlı bir fark bulunmazken, hem entegre programlama yazılımı ile desteklenen projetabanlı öğrenme gerçekleştiren öğrenciler hem de entegre programlama yazılımı iledesteklenmeyen proje tabanlı öğrenme gerçekleştiren öğrencilerle, kontrol grubunuoluşturan ve geleneksel öğretim gerçekleştiren öğrencilerin elektronik devre tasarımıyapma ve geliştirme performansları ve kalıcılığı arasında, bir çok aşamada anlamlıfarklar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The basic purpose of this study is to compare the effects of the project basedlearning assisted integrated circuit programmer software and the project based learning notassisted integrated circuit programmer software with traditional teacher centered methodon performance and retention of students? electronic circuit design and development forelectronic education set design in the vocatinoal high schools.The sample of the study consisted of 45 tenth grade students who assigned as thefirst experimental group,15 students and 15 students as the second experimental group andthe other 15 student as the ?control? group of the study from electronic departmentlaboratories selected randomly from Akkapı Vocational High School in the Seyhan districtof Adana.For the study in control group as the instruction, the traditional-teacher centeredmethod has been done, in the first experimental group, instruction has been done based onproject based learning assisted integrated circuit programmer software, and in the secondexperimental group, instruction has been done based on project based learning not assistedintegrated circuit programmer software. In the first experimental group, the materials usedfor the integrated circuit programme are MPLAB and ProPIC.In analysis of the data, the techniques of analysis of variance (ANOVA) andanalysis of covariance (ANCOVA) have been used. Among the experimental groups, thereis no significant difference between these two groups has been found with respect to theirelectronic circuit design and development. On the other hand, for many steps of theelectronic circuit design and development have been significantly higher in bothexperimental groups compared to the control group where the traditional teacher-centerededucation has been done.