Anesteziyle ilgili bilgilendirmede kullanılan farklı yaklaşımların çocukları günübirlik cerrahi müdahale geçiren ebeveynlerin durumluk kaygılarına etkisi
The effect of the different information methods for anesthesia on parents' state anxiety, whose'children are going to day case surgery
  1. Tez No: 205466
  2. Yazar: DİLEK ÖZCENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Psikoloji, Anesthesiology and Reanimation, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parent?s Anxiety, Day Case Surgery, Pediatric Anesthesia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Günübirlik cerrahi girişimlerin sayısı ucuz, hızlı ve ekonomik olması gerekçeleriyleher yıl önemli bir artış göstermektedir. Çocukların anestezisi ve cerrahisi hem çocuk hemde ebeveyn için önemli bir kaygı nedeni olabilmektedir. Çocukları cerrahi geçirecekebeveynler, aşırı bir stres ve çaresizlik duygusu hissedebilmektedirler. Bu araştırmadaçocukları günübirlik cerrahi amacıyla anestezi alacak ebeveynlerin kaygılarınınazaltılmasında, rutin poliklinik bilgilendirmesi, hekim tarafından detaylı tıbbi bilgilendirmeve detaylı tıbbi bilgilendirme ile birlikte duygusal destek sağlanması gibi üç farklıyaklaşımın ebeveynlerin durumluk kaygısına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada çocukları günübirlik cerrahi geçirecek ebeveynlere SpielbergerDurumluk Kaygı Ölçeği, Spielberger Sürekli Kaygı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçek'leriuygulanmıştır. Aynı testler çocukların anestezi indüksiyonundan sonra tekrarlanarak detaylıbilgilendirmeyle birlikte duygusal desteğin, Durumluk Kaygı Ölçeğine etkisi incelenmiştir.Ebeveynlere yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanarak duygusal desteğin etkisi nitelyönden de araştırılmıştır.Araştırmanın sonucunda detaylı bilgilendirme ile birlikte duygusal destek sağlananebeveynlerde kaygının önemli bir şekilde azaldığı ve poliklinik bilgilendirmesi ile detaylıbilgilendirmenin ise benzer şekilde kaygı azaltmakta etkili olmadığı gözlenmiştir.Anahtar sözcükler : Ebeveyn Kaygısı, Günübirlik cerrahi, Çocuk Anestezisi
Özet (Çeviri)
Day case surgery is increasing year on year due to cheaper and faster procedures andeconomic. The anesthesia and surgery of children can cause an anxiety for the children andthe parents. The parents, whose children are going to day case surgery, can feel excessivestress. This study was purposed that the effect of providing policlinic information, detailedinformation and detailed information plus emotional support for children?s anesthesia wastested on anxiety of parent.In the present study, parents were applied Spielberger?s State and Trait Test and Beck?sDepression Test. These tests were repeated after anesthesia induction of children. Theemotional support was detected on the effect of Spielberger?s State Test. The effect ofemotional support was investigated with using intervention method to parents forqualitative study, too.The result of this study showed that the anxiety of parents who are given emotional supportdecreased and giving policlinic information or detailed information had no effect on anxietyof parents whose children are going to day case surgery.