Kadın yöneticileri motive ve demotive eden faktörlerin tespitine yönelik bir araştırma
A research related to determination of factors motivating and demotivating of women managers
- Tez No: 205467
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Yöneticiler, Motivasyon, Demotivasyon, Women Managers, Motivation, Demotivation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde kadının toplumsal, siyasal ekonomik pek çok alanda konumunundeğiştiğini görmekteyiz. Aktif bir rol üstlenen kadın karar verici konuma gelmektedir. Sanayidevrimiyle birlikte çalışma hayatına giren kadın, ilerleyen zaman içerisinde yöneticikonumuna yükselebilmiştir. Ancak yönetici konumuna yükselebilen kadın sayısı oldukçaazdır. Eğitimli kadın sayısı arttıkça şirketlerde yönetici kadın sayısı da artmaktadır.Yönetici kadınlar pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalmaktadırlar.Yönetici konumuna yükselirken engellerle karşılaşan kadınlar için bu engeller motivasyonkırıcı olabilmektedirler. Uluslararası rekabet içerisindeki şirketler için çalışanların yaptıklarıişe motive edilebilmesi önemli olduğu gibi yöneticilerin motivasyonu da oldukça önemlidir.Kadınların başarılı bir yönetici olabilmeleri için kadın yöneticileri motive ve demotive edenhususların belirlenmesi gereklidir. Bu çalışmada kadın yöneticileri motive ve demotive edenhususlar tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, we see that the role of women in economical, social and political areas ischanging. Women who undertake an active role also becomes decision-makers. Women whojoined in working life with industrial revolution, by in time passed have been promoted tomanager positions. But the number of women in managing positions are very low at themoment. As the number of educated women increases, the number of women managers alsoincreases.Women managers have to struggle with many of social prejudges. Theobstacles which the women face while becoming manager are highly demotivating for them.But for the international companies, not only the employees? but also the managers?motivations are also very important. In order to become a succesful manager, it is necessary todetermine the factors which are motivating or demotivating. In this study it is tried to find outthese factors.