Anlamlı öğrenme kuramına dayalı olarak hazırlanan bilgisayar destekli geometri programının ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi
The effects of computer based geometry programme based on meaningful learning on the academic achievement and retention of learning of primary school fourth grade students
  1. Tez No: 205469
  2. Yazar: AKIN EFENDİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamlı Ö renme, Bilgisayar Destekli Matematik Ö retimi, ÖzelÖ retici Program, Meaningful Learning, Computer Based Mathematics Instruction, ComputerBased Instruction Tutorial
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu deneysel ara tırmanın genel amacı, anlamlı ö renme kuramına dayalı olarakhazırlanan özel ö retici programın (ÖÖP) kullanıldı ı bilgisayar destekli ö retim(BDÖ) yöntemiyle, tüm sınıf ö retimi yöntemin kullanıldı ı grupları kar ıla tırarak,uygulanan yöntemlerin dördüncü sınıf matematik dersi geometri ünitesindeki akademikba arıya ve kalıcılı a etkisini belirlemektir.Ara tırma 2005/2006 e itim ö retim yılının birinci yarıyılında, Adana ili Seyhanilçesinde bulunan Emine Sapmaz lkö retim okulunda gerçekle tirilmi tir. lk olaraktüm dördüncü sınıf ö rencilerinden yansız olarak iki sınıf belirlenmi tir. Sonra busınıflardan biri deney di eri de kontrol grubu olarak belirlenmi tir. Deney grubu 51ö renciden, kontrol grubu ise 56 ö renciden olu maktadır.Deney grubu ara tırmacı tarafından hazırlanan ÖÖP ile bilgisayarlaboratuvarında ders i lerken, kontrol grubu ise aynı konuları ö retmenleri ilesınıflarında i lemi lerdir.Ara tırma verilerinin analizlerinde, varyans analizi (ANOVA) ve kovaryansanalizi (ANCOVA) kullanılmı tır. Ara tırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunungeometri ünitesi akademik ba arı sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlıbir fark çıkmı , fakat kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark çıkmamı tır. Gruplararasında cinsiyete dayalı ve evlerinde bilgisayar kullanıp kullanmama durumlarına göreakademik ba arı sontest ve kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark çıkmamı tır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this experimental research is to determine the effects ofcomputer based instruction tutorial (CBIT) method that was designed according tomeaningful learning theory and whole class teaching (WCT) method on the academicachievement and retention of learning in fourth grade mathematics lesson geometry unitby comparing the groups which were taught according to these methods.The research was carried out in Emine Sapmaz Primary School placing in Adanacity Seyhan district in 2005/2006 education year first semester. First, two classroomswere chosen randomly from among the all of the fourth grade classrooms. Second, on ofthese two classrooms was determined as experimental group and the other one ascontrol group. Experimental group consists of 51 students, control group consists of 56students.The geometry lessons of the experimental group were carried out by theresearcher according to the CBIT, besides in the control group the lessons were carriedout by their own teacher according to the TT.ANOVA and ANCOVA were used to analyse data. At the end of the study, asignificant difference was determined between the geometry unit academic achievementlast test scores of experimental and control groups in the favour of experimental group,but a significant difference was not determined between the retention of learning scoresof the groups. Between the academic achievement last test scores of the groups andretention of learning scores of the groups based on the students? sexes and whether theyuse compute in their home or not, a significant difference was not determined.iv