Sözlü iletişim becerilerinin gelişiminde diller için Avrupa ortak başvuru metni uygulamalarının başarıya, tutuma ve kalıcılığa etkisi
The effect of the common European framework of reference for languages on achievement, attitude and retention in developing the oral communication skills
  1. Tez No: 218340
  2. Yazar: KORKUT ULUÇ İŞİSAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Başvuru Metni, Dil Gelişim Dosyası, kendini değerlendirme, öğrenen özerkliği, kültürel farkındalık, dereceli puanlama anahtarı, sözlü iletişim becerisi, Common European Framework of Reference for Languages, European Language Portfolio, learner autonomy, cultural awareness, rubric, oral communication skills
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Dünyada bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişim sayesinde uluslar arası iletişim aracı olan yabancı dillerin öğretimi son derece önem kazanmıştır. Bu doğrultuda, Avrupa Konseyi yabancı dil öğretenlere / öğrenenlere yardımcı olmak amacıyla Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni ve bunun bir uygulaması niteliğindeki Avrupa Dil Gelişim Dosyası'nı önermektedir.Avrupa Konseyi'nin bir üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday üye ülke olarak Türkiye, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni tarafından önerilen standart dil düzeylerinin uygulandığı çalışmalara başlamış bulunmaktadır.Çalışma, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Bölümü, İngilizce Öğretmenliği Programında öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinin sözlü iletişim becerilerini geliştirmeye yöneliktir.Bu amacı gerçekleştirmek için öncelikle Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni ve Avrupa Dil Gelişim Dosyası ayrıntılı olarak incelenmiş ve sözlü iletişim becerilerine yönelik dil betimleyicileri doğrultusunda geliştirilen ölçeklerle hazırlanan etkinliklerle bir ders programı uygulanmıştır. Araştırmada B2 dil düzeyi hedef alınarak ön test, son test ve kalıcılık testleri öğrencilere uygulanmış ve Avrupa Dil Gelişim Dosyası uygulamasının öğrenci başarısına, tutumuna ve kalıcılığa etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Uygulama sonucunda elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve tüm istatistiksel çözümlemelerde ,05 anlamlılık düzeyi temel alınmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda Avrupa Dil Gelişim Dosyası yaklaşımına göre hazırlanan sözlü iletişim becerileri dersi programının geleneksel yönteme göre daha başarılı olduğu saptanmıştır. Araştırmada bu sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilecektir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid improvement in science and technology, foreign language teaching has gained importance. Hence, the European Council has suggested the Common European Framework of Reference for Languages and its implementation, the European Language Portfolio, to help the foreign language teachers / learners.Turkey, a member of the European Council has started to apply these standard language levels.The purpose of this study is to improve the oral communication skills course at Gazi University, Gazi Education Faculty, Foreign Languages Teaching Department, English Language Teaching Program.In the research, a program has been prepared based on the oral communication language descriptors identified by the Common European Framework of Reference for Languages. Then, a pre test, post test and a retention test that are at B2 level have been applied to the students and the effect of the European Language Portfolio implementation on the student achievement, attitude and retention has been identified.The results gained after the implementation have been assessed statistically and ,05 mean level has been taken into account for all the statistical analyses.In the research, it has been understood that the oral communication skills program according to the European Language Portfolio approach has been more effective than the traditionally taught oral communication skills program. Therefore, suggestions will be offered based on the results of the study.