Evlilik doyum ölçeği geliştirme çalışması
Reliability and validity studies of marital satisfaction scale
  1. Tez No: 205500
  2. Yazar: METEHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BANU YAZGAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Aile, Cinsellik, Benlik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerin evlilik doyumlarını ölçmeye yönelik bir ölçmearacı geliştirmektir. Ölçeğin geliştirilme aşamaları içinde kapsam geçerliği, yapı geçerliği veölçüt bağıntılı geçerlik türleri ile iç tutarlık ve test-tekrar test güvenirliği çalışmalarıyapılmıştır.Madde havuzunun oluşturulmasında kuramsal temel ve ilgili araştırmalar ve öğretimelemanları ve uzman psikolojik danışmanlardan yararlanılmıştır. Birinci yapı geçerliğiçalışmasında 360, ikinci yapı geçerliği çalışmasında 146, üçüncü yapı geçerliği çalışmasında217, dördüncü yapı geçerliği çalışmasında 301 evli birey örnekleme dahil edilmiştir. Ölçütbağıntılı geçerlik çalışmasında benzer ölçekler geçerliği için Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ)kullanılmış ve toplam 111 evli bireyden veri toplanmıştır. Ayırt edici geçerlik için ise BeckDepresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılmış ve toplam 47 evli bireyden veri elde edilmiştir. Test-tekrar test güvenirliği çalışması 70 evli bireyden oluşan bir örneklem üzerinden üç haftalık birara ile elde edilmiştir.Yapı geçerliği için gerçekleştirilen açıklayıcı faktör analizleri sonucunda 12 maddekalmış ve 3 faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu üç faktör doğrulayıcı faktör analizisonucunda desteklenmiştir. Her üç faktör de alt ölçek olarak kabul edilerek, içeriklerine göre?aile?, cinsellik? ve ?benlik? olarak adlandırılmışlardır. Ayrıca ölçeğin tamamının ve altölçeklerinin iç tutarlık Cronbach alfa değerleri, madde-toplam puan korelasyonları ve test-tekrar test katsayılarının yüksek olduğu görülmüştür. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmalarısonucunda elde edilen ilişki değerleri ölçeğin geçerliğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at developing a scale to measure marital satisfaction of marriagepeople. Content validity, construct and concurrent validity studies were done for developmentprocess of the scale. Internal consistency and test-retest reliability calculations were done totest the reliability of the scale.In this study for the first construct validity study, a sample of 360 married individualswere selected with snowball sampling. For the second construct validity study, the scale wasgiven to 146 married individuals. For the third construct validity study, 217 marriedindividuals filled the scale and for the fourth phase of the construct validity 301 marriedindividuals were reached for collecting data.For the convergent validity evaluation Marital Adjustment Scale (MAS) wasadministered to 111 married individuals. Discriminant validity study was done 47 marriedindividuals and for this study Beck Depression Scale was administered to the sample. Testretest reliability with 3 weeks interval using a 70 married couple sample was found to be .86with total score.Factor analysis results revealed a three factor scale having 13 items all together. Thescale factors were labeled as family (5), sexuality (5) and self (3) respectively. Convergentvalidity and total scale-subscale corelation values were found to be significantly high.Key Word: Marriage Satisfaction, Family, Sexuality, Self