Banka işletmelerinde etkin bir iç denetim ve risk yönetim sisteminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ticari bir bankanın uygulamaları üzerine incelemeler
Enhancing effective banking business for internal auditing and risk management system which allows to react problems and soluta in proposals case study on the examination ata commercial banks applications
- Tez No: 205499
- Danışmanlar: PROF.DR. KADİR TUAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banks, Internal Auditing, Risk Management, Basel Principles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
İşletmelerin belirledikleri hedef ve amaçlara etkin bir şekilde ulaşmalarını ve buamaçlara ulaşılacağına yeterli ölçüde güven duyulmasını sağlamaya yönelik olarakoluşturulan usul ve yöntemler bütünü iç kontrol sistemi olarak tanımlanır.Bir ticari işletme olan bankalarda, yönetimin işlevlerinden biri denetim işlevidir.Bankaların etkin denetimi, ödemelerin yapılması ve tasarrufların dağıtılmasında önemlibir rol oynayan bankacılık sektörünün de içinde yer aldığı güçlü bir ekonomik yapınınen önemli unsurlarından birisidir. Güçlü bir iç denetim ve risk yönetim sistemi bankanınamaçlarına ulaşması, uzun dönemli kar hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve güvenilir malive idari raporlamanın sürdürülmesi için gerekmektedir. ç denetim ve risk yönetimsistemi aynı zamanda bankaların hem ilgili yasa ve yönetmeliklere hem de kendipolitika ve yöntemlerine uyumlu olarak faaliyet göstermesine yardımcı olmaktadır. çdenetim ve risk yönetim sistemi sayesinde bankanın ticari itibarını olumsuzetkileyebilecek beklenmedik riskler en aza indirilmektedir.Topladıkları fonları kredi biçiminde ihtiyacı olan müşterilerine veren bankalar finansalaracılık sürecinin en önemli halkasını oluştururlar. Bankalar ağırlıklı olarak para ticaretiyapmaları ve likit varlıklara sahip olmaları nedenleriyle yüksek risk üstlenirler, risklerinazaltılması ve kontrol altında tutulması hususları banka işletmeciliğindeki en önemlikonulardır.Bu çalışmada, bankalarda etkin bir iç kontrol ve risk yönetim sistemine ihtiyaçduyulmasının nedenleri ve bankalarda iç kontrol sistemini oluşturan temel unsurlarincelenmektedir. Bu kapsamda bankaların faaliyet yapısı ve bankalarda iç kontrol verisk yönetim sistemini oluşturan unsurlar ele alındıktan sonra kontrol usul veyöntemlerini geliştirmeye yönelik örnek bir model tanıtılmaya çalışılmaktadır.Anahtar Kelimeler : Banka, ç Denetim, Risk Yönetimi, Basel Kriterleri
Özet (Çeviri)
Set of techniques and procedures are designed to provide reasonable assurance thatbusiness objectives will be achieved effectively is defined internal control system.As in all company management, internal auditing function has an important role in bankmanagement. Efficient internal auditing and risk management systems are needed inorder to continuant the banking operations in a fully and trusty way. Each bank?sbanking operations can be different from each other and each bank may have internalauditing and risk management understanding peculiar to each other. But all banks areobligated to audit their operations according to the banking rules and laws. For thispurpose banks should employ enough auditors.By borrowing financial founds and giving loans to costumers banks are the mostdetermined rings of the process of the financial intermediation. Because of moneytrading and liquidity of their assets banks face high level of risks, to minimize risks andcontrolling risks are main issues in bank management.In this study, the reasons why banks are needing effective internal auditing and riskmanagement system and main components of effective internal auditing and riskmanagement in banks are evaluated. In this context, after evaluating operationalstructure of banks and the components of internal auditing and risk management systemin commercial banks than a model is tried to be introduced for the purpose ofdeveloping control techniques and procedures and examples of specific controltechniques and procedures which are applicable in banking internal auditing and riskmanagement system are tried to be developed with this model.