Acquisition of L2 English inflectional system by Turkish native speakers: Rule-governed or rote-learned
İngilizce'nin çekimli yapısının Türk öğrenciler tarafından öğrenilmesi: Kural temelli veya ezbere dayalı
- Tez No: 205510
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE SOFU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Öğrenimi, Çekim Ekleri, Biçimbirim Edinim Sırası, Sözcüklerve Kurallar Kuramı, Second Language Acquisition, Inflectional Morphology, Morpheme Order, Rule-Governed or Rote-Learned
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İngilizce'yi ikinci dil olarak öğrenen Türk öğrencileri çekimli biçimbirimlerinkullanımında güçlük çekmektedirler.Bu çalışmada amaç, ikinci dilde gramer çekimlibiçimbirim bilgisinin edinimini araştırmaktır. Çalışmanın odak noktası, üç -s (üçüncü tekilşahıs, iyelik, çoğul)çekim eklerinin, geçmiş zaman fiillerinin, be (olmak) fiillinin öğrenilmesive kullanılmasıdır.Bu çalışma, aşağıdaki araştırma soruları üzerinde durmaktadır:1- İngilizce'nin hangi çekim ekleri, İngilizce'yi yabancı dil olarak edinen Türk öğrenciler içinsorun oluşturmaktadır?2- Çekim eklerinden üç -s (üçüncü tekil şahıs, iyelik, çoğul) eklerinin edinimi nasıl bir sıraizlemektedir?3- Eylem olarak kullanılan ?be? ve yardımcı fiil ?be? arasında edinim sırası açısından birfarklılık var mıdır?4- İngilizce'deki geçmiş zaman çekim eki ?-Ed? in edinimi Sözcükler ve Kurallar (Wordsand Rules) kuramına göre nasıl açıklanmaktadır?Bu çalışmanın katılımcıları Adana, Çukurova Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerindeokuyan başlangıç düzeyinde 50 üniversite öğrencisidir. Bu öğrencilerden toplanan sözlü veyazılı veri, serbest yazım, resim anlatımı ve röportajlar aracılığıyla elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish students learning English as a foreign language are observed to havedifficulty in the establishment of inflectional morphemes. The aim of this study is to explorethe representation of L2 grammatical morphemes by Turkish students learning English andthe way they develop morphological knowledge. The focus is on learning and using past tenseverbs, three -s morphemes (third person singular -s, possessive -s, plural -s),copula, andauxiliary be.This study focuses on the following research questions:1- What aspects of inflectional morphology in English as a second language (L2) causeproblems in learning by Turkish (L1) speakers?2- How do the three -s morphemes: plural, possessive, and third person occur in thelanguage of Turkish speakers in L2?3- Does the order of copula be and auxiliary be change in the acquisition of English byTurkish speakers?4- How is acquisition of past tense morphemes explained in terms of Words and Rulestheory in L2 setting?The participants of the this study are from the elementary level students of Research andApplication Centre for Foreign Languages (YADİM) at Çukurova University. Written andspoken data were collected through free writing tasks, picture telling task and interviews.