17. yy. şairlerinden Hikmeti ve Divanı
The 17th century poet, Hikmeti and his collected poems
  1. Tez No: 205607
  2. Yazar: AYSEL EĞRİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikmetû, divan, şekil, muhteva, vezin, Hikmeti, collected poems, form, content, metre
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışma 17. yy. şâirlerinden Hikmetû'nin hayatını ve divanını konu almıştır.Kaynaklarda Hikmetû'nin adı geçmemektedir. Dolayısıyla hakkında yazılı bir bilgimevcut değildir.Divanın tek nüshası bulunmaktadır. Nem lekelerinden dolayı bazı kısımlarokunamamıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Hikmetû'nin hayatı,şahsiyeti ve divanı; ikinci bölümde divanın şekil ve muhteva özellikleri; üçüncübölümde ise divanın metni yer almaktadır.Hikmetû, vasat bir şâirdir. Divanının dikkat çeken tek yönü manzumelerintertibinin orijinal olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study is about the life and the collected poems of Hikmeti who was one ofthe poets of seventeenth century. Hikmeti?s name is not mentioned in sources. Sothere is not any informatin about him.There is one copy of his collected poems. Some parts of it were not readbecause of the damp spots.The study is formed from three chapters. In the first chapter, there areHikmeti?s life, his personality and his collected poems; in the second chapter, thereare form and content features of his collected poems; and in the third chapter, thereis the text of the collected poems.Hikmeti is an average poet. The only aspect which attracts attention of hiscollected poems is the orginality of his poets order.