Örgütsel çatışma ve çatışma yönetimi
Organizational conflict and conflict management
- Tez No: 205754
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışmanın Olumlu ve OlumsuzEtkileri, Conflict, Conflict Management, Constructive and Destructive Effectsof Conflict
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesine engel olan çatışmatürlerinin belirlenmesine, zamanında çözümlenmesine, çatışma sonuçlarının işlevselolup olmamasının örgütsel etkilerine değinilmeye çalışılmıştır. Çatışma evrensel birolgudur ve insanların hatta daha geniş ölçekte düşünürsek canlıların bulunduğu herortamda kaçınılmazdır. Aslında çatışmanın olmadığı ortamlar sağlıksızdır, gelişime veyeniliklere de açık değildir. Çatışma kaçınılmaz ise yapılması gereken, çatışmanınsonucunda ortaya çıkan yararları kullanabilmek, onu bir fırsat olarakdeğerlendirebilmek ve olası yıkıcı sonuçlarını engellemektir. Çatışmayı etkili birbiçimde yönetmek çağdaş yönetim anlayışının bir gereğidir. Çatışmanın olumsuzsonuçlarını ortadan kaldıracak ve onu bir fırsata dönüştürecek gözlemlerde bulunabilmeve önlemleri zamanında alabilme yeteneği çağdaş yöneticilik becerilerinden biridir.Bu kapsamda, tez çalışmasında örgütlerde hangi tür çatışmalar olabileceği vebunun temelinde yatan sebeplerin neler olduğu incelenerek, bu bilgiler ışığında var olanve/ veya potansiyel çatışmaların çözüm yöntemleri bazı örnek olaylardan dayararlanılarak somuta indirgenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine conflict types which cause organizational goals notto be performed, resolve at the proper time and mention the conflict results beingfunctional or disfunctional on organizational effects. Conflict is a global phenomenonand it is impossible to be avoided in any environment where human beings and otherbeings exist. Actually, the society which conflict does not exist is unhealthy and thesesocieties are not open to development and innovation. If conflict is unavoidable, thenecessary step to take is to use conflict results as an advantage and opportunity toprevent its destructive results. One of the requirements of contemporary managementapproach is to manage conflict effectively. One of the important skills of contemporarymanagement approach is to determine the destructive results of conflict take precautionsat the right time and transform it to opportunity.According to this context, this thesis aims to examine the conflict types inorganizations and their reasons, in light of these information existing or potentialconflicts resolving methods degraded to the concrete situation by the help of someexemplary cases.