Student misbehaviour in EFL classes: Teachers and students perspectives
Öğretmenlerin ve öğrencilerin bakış açılarından, ingilizce yabancı dil sınıflarında öğrenci istenmeyen davranışları
- Tez No: 205783
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci istenmeyen davranışı, istenmeyen davranışın nedenleri vetürleri, sosyo-ekonomik düzeyler, müdahale yöntemleri, sınıf yönetimi, Student misbehaviour, types and causes of misbehaviour, socio-economiclevels, intervention strategies, classroom management
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada İngilizce öğretmenlerinin ve diğer ders öğretmenlerinin 7.sınıflardaki istenmeyen davranışları algılamaları, nedenleri ile karşılaştıkları istenmeyendavranış türleri araştırılmıştır. Bununla birlikte, istenmeyen davranış gösterenöğrencilerin istenmeyen davranışları nasıl açıklayıp yorumladıkları, bu davranışlarınnedenleri ile öğretmenlerin uyguladıkları müdahale yöntemleri hakkındaki görüşleri deincelenmiştir.Bu çalışmanın katılımcılarını 6 İngilizce öğretmeni, 6 farklı ders öğretmeni ile22 istenmeyen davranış gösteren öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada Adana ili,Seyhan ilçesinde yer alan okullar içerisinden alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyleriçin, her düzeyden 2 şer okul olmak üzere toplam 6 okul seçilmiştir.Araştırma için gerekli olan veriler gözlem, görüşme ve anket kullanılaraktoplanmıştır. Gözleme ait bölümler Atcı (2004), ile Sayın (2001) den alınmıştır. Yarıyapılandırılmış görüşme ise araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Bunun yanı sıraçalışmada kullanılan anket Sayın (2001) den alınmıştır.Verilere göre istenmeyen davranış gösteren öğrencilerin istenmeyendavranışlarla ilgili yorumları ile öğretmenlerin istenmeyen davranışlarla ilgili yorumlarıgenellikle benzerlik göstermemektedir. Öğretmenler istenmeyen davranışı ders akışınıbozma, başka şeylerle ilgilenme, arkadaşıyla konuşma, gürültü yapma ve buna benzerdavranışlar olarak algılarken, istenmeyen davranış gösteren öğrenciler ise kavga etme,arkadaşıyla konuşma, dersin akışını bozma, dersi dinlememe, öğretmene saygısızcadavranma gibi davranışlar olarak algılamışlardır.Öğretmenlerin ve öğrencilerin istenmeyen davranışın nedenleri hakkındakialgılayışları da birbirinden oldukça farklılık gösteren diğer bir sonuçtur. Öğretmenler,sosyo-ekonomik düzey, medya, sınıf mevcudu ve ailenin özellikleri gibi nedenleriistenmeyen davranışların ana nedenleri olarak görürlerken, öğrenciler ise sıkılma,arkadaşını model alma, dalga geçme, kızdırma, öğretmene tepki ve ailenin çocuğailgisizliği gibi nedenleri istenmeyen davranışların ana nedenleri olarak görmüşlerdir.Öğretmenler istenmeyen davranışları önlemede aile ile görüşme, sözel uyarı,öğrenci ile görüşme, tehdit etme ve sorumluluk verme gibi sözel stratejiler ile gözteması kurma gibi sözel olmayan strateji ve gözardı etme stratejisini de kullanmışlardır.Öğretmenler kullandıkları bu yöntemlerin sınıfın düzeyine göre değişmediğinibelirtmişlerdir. İstenmeyen davranış gösteren öğrenciler ise öğretmenlerin kullandıklarıbu yöntemleri çoğunlukla beğendiklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, English teachers? and other teachers? perceptions aboutmisbehaviours, causes of misbehaviours, and types of misbehaviours in 7th graders theyencountered were investigated. Additionally, how the misbehaving students explain andinterpret misbehaviours, their causes and what they think about the interventionstrategies used by their teachers were searched.The participants of the study consisted of 6 teachers of English, 6 teachers ofdifferent lessons and 22 misbehaving students. 6 schools placing in Adana city SeyhanDistrict were chosen according to low, middle and high socio-economic levels. For eachsocio-economic level, 2 schools were chosen.Data were collected by using observation, interview and questionnaire. Parts ofobservation form was taken from Atcı (2004) and Sayın (2001). Semi-structuredinterview was prepared by the researcher. Besides, questionnaire was taken from Sayın(2001).The data revealed that misbehaving students? explanation and interpretation ofmisbehaviour did not generally share similarities with teachers. Teachers? perceptionsof student misbehaviours include such behaviours as; ?disturbing the flow of lesson,dealing with other things, talking to friends and so on?. On the other hand, misbehavingstudents? perceptions of student misbehaviours include such behaviours as; ?fighting,talking to friends, disturbing the flow of lesson and so forth?.Teachers? and misbehaving students? perceptions of causes of misbehaviourdiffered from one another a lot was another finding. According to teachers; ?socio-economic level, media, class size and characteristics of parents? were the main reasonsof misbehaviour while for students ?boredom, modelling peers, teasing, irritation andreaction to teacher and parents?indifference to the child? were the main reasons.Teachers mostly employed verbal strategies such as; ?verbal warning,communicating with parents, threatening, talking with students and givingresponsibilities? and also nonverbal strategy such as ?using eye contact? and ignoringin handling misbehaviour. Teachers expressed that their intervention strategies mostlydid not differ depending upon the level of class. Misbehaving students mostly expressedthat they liked their English teachers? intervention strategies.