Üniversite öğrencilerinin ahlaki yargı yetenekleri ve ahlaki yargı yetenekleri ile kendini gerçekleştirme düzeylerinin karşılaştırılması
Moral judgement abilities of the university students and the comparison of their moral judgement abilities and their levels of self-realization
  1. Tez No: 205782
  2. Yazar: GÖNÜL KARAKAVAK ÇIRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Gelişim, Ahlaki Yargı Yeteneği, KendiniGerçekleştirme, Moral Development, Moral Judgment Ability, Self-realization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
iÖZETÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AHLAKİ YARGI YETENEKLERİ VEAHLAKİ YARGI YETENEKLERİ İLE KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMEDÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASIGönül KARAKAVAK ÇIRAKYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Turan AKBAŞHaziran 2006, 161 SayfaBu araştırmada, üniversite öğrencilerinin ahlaki yargı yetenekleri, bunlarıetkileyen faktörler ve üniversite öğrencilerinin, ahlaki yargı yetenekleri ile kendinigerçekleştirme düzeyleri arasında fark olup olmadığı karşılaştırılmalı olarakincelenmiştir.Araştırmanın örneklemi, İnönü Üniversitesi 2004-2005 eğitim-öğretim yılı bahardöneminde, Eğitim Fakültesi, İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi ve MühendislikFakültesinin birinci ve dördüncü sınıflarına devam eden, oranlı küme örneklemeyöntemi ile seçilen ve ulaşılabilen 638 öğrenciden oluşmuştur.Araştırmanın bağımlı değişkeni olan, ahlaki gelişim düzeyini ölçmek üzere?Değerlerin Belirlenmesi Testi (Difining Issues Test-DIT)? kullanılmıştır. Bağımsızdeğişkenlerden olan kendini gerçekleştirme düzeyinin belirlenmesi için, ?KişiselYönelim Envanteri (Personal Orientation Inventory)? ve öğrencilerin, cinsiyeti, yaşı,fakülteleri, sınıf düzeyleri, annelerinin öğrenim durumu, babalarının öğrenim durumu,mezun oldukları lise türü ve yaşadıkları yerleşim birimlerini belirlemek amacıylaaraştırmacı tarafından oluşturulan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin ?Ahlaki Yargı YeteneğiPuanlarını? etkileyen faktörler incelendiğinde, çeşitli faktörler arasından, ?anneninokuryazar veya ilkokul mezunu olması?, Kendini Gerçekleştirme Puanında ?düşük?kategoride bulunma ve ?erkeklerin? Ahlaki Yargı Yeteneği Puanına göre ?geleneksel?gruba girmede risk faktörleri olduğu bulunmuştur.iiÜniversite öğrencilerinin, Kişisel Yönelim Envanterinin, Zamanı İyi Kullanmave Desteği İçten Alma Düzeyleri Alt Ölçekleri Puanlarına göre Ahlaki Yargı YeteneğiPuanları arasında anlamlı bir farkın olduğu; birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin,Ahlaki Yargı Yeteneği Puanları arasında ise, anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTMORAL JUDGEMENT ABILITIES OF THE UNIVERSITY STUDENTS ANDTHE COMPARISON OF THEIR MORAL JUDGEMENT ABILITIES ANDTHEIR LEVELS OF SELF-REALIZATIONGönül KARAKAVAK ÇIRAKPost-Graduate Thesis, Department of Educational SciencesMentor: Prof. Dr. Turan AKBAŞJune 2006, 161 pagesThis study intends to analyze the moral judgment abilities of the universitystudents, factors affecting this ability, and whether there is a significant differencebetween their moral judgment ability and self-realization levels in a comparativemanner.The participants of the study comprise 638 students attending the 1stand 4thgrades at the Faculty of Education, Faculty of Economic and Administrative Sciences,and Faculty of Engineering during the 2004-2005 academic year, who are selectedthrough stratified cluster sampling method.?Defining Issues Test-DIT? was used in order to measure the level of moraldevelopment, which is the dependent variable of this study. Moreover ?PersonalOrientation Inventory? was used in order to measure the level of self-realization, one ofthe independent variables, and also a“Personal Information Form? developed by theresearcher was used in order to define participant characteristics including sex, age,faculties, grades, educational status of their parents, type of the school they graduated,and the residential unit they live in.As a result of the study, an analysis of the factors affecting the ”Moral JudgmentAbility Scores“ of the students revealed that, among various factors, ?for the mother tobe literate or primary school graduate”, to be in the“poor”category in terms of self-realization, and“for the men”to fall into the“traditional”group in terms of MoralJudgment Ability scores are risk factors.ivIt is found out that there is a significant difference between Moral JudgmentScores of the university students according to their scores from Time Management andIntrinsic Motivation Sub-Scales of Personal Orientation Inventory, but there is nosignificant difference between the Moral Judgment Ability scores of first and fourthgraders.