A study on the passivisation errors of Turkish learners of english as a foreign language
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk ögrencilerin edilgenleştirme hataları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 205789
  2. Yazar: ÖZLEM KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: geçişli, geçişsiz, edilgen, etkilenmesizler, etkilenmeliler, transitive, intransitive, passive, unergatives, unaccusatives
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türköğrencilerin eylemleri edilgenleştirirken ne tür hatalar yaptıklarını saptamak ve buhataların kaynaklarını bulmaktır. Bu nedenle, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenTürklerin yaptıkları hataların belirli sözcüklerde daha fazla olup olmadığınıaraştırdık. Yanlış edilgenleştirilen eylemlerin dilbilgisel ve anlambilimselözelliklerini inceledik.Katılımcılar, Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Merkezindeki alt-ortaseviyedeki öğrenciler arasından seçildi.Birinci bölümde, problemin tanımı, geçmişte bu konuda yapılan çalışmalarhakkında bilgi, araştırma soruları, hipotezler, tanımlar ve sınırlılıklar verilmiştir.İkinci bölümde bu konuda daha önce yapılan İngilizce ve Türkçe araştırmalaradeğinilmiş ve kuramsal açıklamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmamodeli, katılımcılar, veri toplama araçları, verilerin toplanması, çözümü ve yorumuaçıklanmıştır. Dördüncü bölümde edilgenleştirme hatalarının dilbilgisel veanlambilimsel analizi yapılmıştır. Sonuç, beşinci bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out what kind of errors Turkish learners ofEFL make in passivising the verbs. We focus on the sources of errors in passivisationand find out whether Turkish learners of EFL make more errors in passivising certainverbs. We analyzed the grammatical and semantic characteristics of the verbs whichare passivised incorrectly.The participants of the study are selected from pre-intermediate level studentsat YADİM in Çukurova University.In Chapter One, the statement of the problem, background to the study,research questions, hypotheses, operational definition, assumptions and limitationsare presented. Related literature on passivisation in English and Turkish is reviewedin Chapter Two. Chapter Three provides the research design, subjects, materials andtasks, data collection and data analysis. Chapter Four contains grammatical andsemantic analyses of the errors on passivization. Conclusion is drawn in ChapterFive.