A conversatıonal analysıs of classroom dıscourse ın elt context at Çukurova Unıversıty
Çukurova Üniversitesi İngiliz dili ve eğitimi alanı’nda sınıf söylemi üzerine bir konuşma çözümlemesi
  1. Tez No: 205854
  2. Yazar: AYŞE UĞUR ARIKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: IRF (Açış-Yanıt- Geribildirim) Yapısı, Öğrenci açışsözceleri, Öğretmen açış sözceleri, Öğretmen hakimiyeti, IRF Pattern, Teacher `initiation moves, Pupil `initiationmoves?Teacher control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi'nde, İngiliz Dili Eğitimi Alanı'nda,dört ayrı sınıftan ses kaydı yoluyla elde edilen sınıf içi söylemi, Söylemçözümlemesi yaklaşımıyla incelenerek öğretmen-öğrenci karşılaşımlarınıoluşturan sözel etkileşimsel örüntülerin yapıları belirlenmiş ve betimlenmiştir.Temel olarak, sınıf- içi söylem incelemelerinin öncüsü sayılan Sinclair vaCoulthard (1975) ve onu izleyen çalışmalarda öğretmen-öğrenci etkileşimindeyinelendiği belirlenmiş olan IRF (Açış- Yanıt- Geribildirim) üçlü etkileşimselyapısının bu çalışmada incelenen sınıf söylemlerinde de geçerli olup olmadığısorusunun araştırıldığı bu çalışmada, özellikle öğretmen ve öğrenciler arasındagerçekleşen karşılıklı konuşmalarda sözel etkileşimi başlatan sözcelere (Açış)odaklanılmış, ve bu sözcelerin öğretmenler ve öğrenciler tarafından hangiişlevlerle ve hangi oranlarda kullanıldıkları incelenmiştir.1103 konuşmasırasından oluşan veri tabanının çözümlenerek, betimsel istatistik yöntemiyledeğerlendirilmesi sonucunda, ilgili sınıflardaki İngilizce derslerinde sınıfsöyleminin, ağırlıklı olarak öğretmen tarafından başlatılan Açış, öğrencidenbeklenen Yanıt ve gene öğretmen tarafından verilen Geribildirim (IRF)'denoluşan bir etkileşim örüntüsü sergilediği belirlenmiştir. Buna karşın öğrencilertarafından başlatılan söylem birimlerinin yalnızca %9,65 oranında kaldığıgözlenirken, öğretmenler yönünde asimetrik bir yığılma gösterdiği ve öğrencikatkılarının öğretmen katkılarına göre oldukça kısıtlı olduğu kanısına varılmıştır.Ülkemizde, canlı sınıf söylemi üzerinde bu yönde yapılan çalışmalarbulunmadığından, bu çalışmanın sonucu, yurtdışında yapılmış olan çalışmalarlakıyaslanmış, ve elde edilen sonuçların önceki sonuçları desteklediğibelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, data pertaining to Classroom Discourse, accumulatedthrough audio-recordings in four different classes in English Language TeachingDepartment at Çukurova University was analysed through Discourse AnalysisMethods thus determining and defining the interactional patterns which make upinitiation moves. As generally accepted, Sinclair and Coulthard (1975) haveplayed a pioneering role in Discourse Analysis. They and other researchersengaged in Discourse Analysis have pointed out to the presence of aninteractional pattern IRF (Initiation-Response-Follow-up) in ClassroomDiscourse. In this study, the presence of this pattern with reference toClassroom Discourse was also examined. This is tried to be achieved byfocusing on initiation moves. Initiation moves taken both by teachers and pupilswere analysed in order to be able to determine the different functions theyintend to fulfill and the frequency they were used with. The data base containing1103 turns taken by the teachers and the pupils in the classes were transcribedand analysed. The analysis was conducted through the use of descriptivestatistics. The results of the analysis pertaining to initiation moves in Englishclasses, where research was conducted, point out to the presence of a patternwhich consists of an initiation move mostly by the teacher, a response movegiven by the pupil and follow-up move by the teacher. Thus the presence of anIRF pattern becomes apparent. It has been established that the percentage ofinitiation moves belonging to pupils, %9,65, were far less than that of theteachers. It may be seen that the frequency distibution of initiation movesbelonging to the teachers and pupils suggest to the presence of an assymetrybiased towards the teachers. It may also be concluded that the pupils?contributions in classes were quite limited compared to that of the teachers?.Since there is no research conducted in this area in Turkey, the results obtainedin this research were compared with the research done in other countries andhas been found out that they were supporting eachother.