İlköğretim birinci kademede görev yapan öğretmenlerin sınıf kurallarını oluşturmada ve uygulamada karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
Determination of elementary teachers facing problems during establishing and maintaining classroom rules
- Tez No: 205899
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Classroom Management, Classroom Rules, Elementary Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
IÖZETİLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEMEDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİNSINIF KURALLARINI OLUŞTURMADA VE UYGULAMADAKARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERİN BELİRLENMESİYasemin GÜNAYYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Ana Bilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Filiz YURTALAğustos 2005, 98 SayfaBu çalışma ilköğretim birinci kademede görev yapan öğretmenlerin sınıfkurallarını oluşturma ve uygulamada karşılaştıkları güçlükleri belirlemek amacıylayapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2004-2005 eğitim öğretim yılında Adana ilimerkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri,araştırmanın örneklemini ise bu evrenden tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilenilköğretim okullarından, 210 sınıf öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?SınıfKurallarını Oluşturma ve Uygulamada Karşılaşılan Güçlükler? anketi kullanılmıştır.Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde yüzde (%), frekans (f) ve kay kare(X2) tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin yarısının sınıf kurallarını öğretim yılıbaşında birkaç hafta içinde oluşturduğu, öğretmenlerin sınıflarında mutlaka söz alma,doğru söyleme, arkadaşlarına zarar vermeme ile ilgili kural oluşturdukları, sınıfkurallarının hem yazılı hem de sözlü olarak ifade edildiği, öğretmenlerin sınıfkurallarını belirlemede okuttukları sınıf düzeyini, öğrencilerle kural oluşturmayı,öğrencilerin ihtiyaçlarını dikkate aldıkları, sınıf kurallarının bazıları için uygulanacaködül ve yaptırımların kurallar oluşturulurken belirlendiği görülmektedir.Öğretmenlerin büyük bir kısmı sınıf kurallarını oluşturmada herhangi bir güçlükçekmemektedir. Çekilen güçlükler ise kural oluşturma etkinliklerine ilgisizlik, birçokIIkural arasından önemli olanların seçilmesi, kurala yaptırım bulmak, kalabalık sınıflar,öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklar olarak belirtilmiştir.Öğretmenler sınıf kurallarını uygulamada güçlükler yaşamaktadırlar. Aile veçevreden öğrenilerek sınıfa taşınan yanlış davranışlar, ailenin ilgisiz ve eğitimsizliği,farklı çevrelerden gelen çocukların bir sınıfta olması uygulamada güçlüklere nedenolmaktadır. Kuralı öğrenmede öğrenciler zorlanmaktadır. Kurala uymayan öğrencilersınıfa kötü örnek olmaktadır. Ayrıca her kural için ödül ve yaptırım bulmada zorluk,kalabalık sınıflar, kurala uymayan öğrencilerin tespit edilememesi, diğer sınıflarınkurallarının birbirine paralel olmayışı, öğrencilerin sürekli şikayet etmeleri uygulamadasıklıkla karşılaşılan sorunlardır.Sınıf kurallarının belirlenme zamanı, kuralların ifade ediliş biçimi, kurallarıöğrencilerin bilme durumu, kurala uyma ve uymama durumunda verilecek ödül veyaptırımları belirleme durumları öğretmenlerin cinsiyet, mesleki kıdem, okutulan sınıfdüzeyi, mezun olunan okul türü ve okullarının bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomikdüzeyi değişkenlerin açısından incelenmiştir. Cinsiyet ve SED değişkenlerinde anlamlıfarklılıklar görülmüştür. Sınıf kuralına uyma ya da uymama durumunda verilecek ödülve yaptırımları kadın öğretmenler erkek öğretmenlere göre daha fazla belirlemektedir.Sınıf kuralına uyma ya da uymama durumunda verilecek ödül ve yaptırımları üstSED'deki okullar, alt ve orta SED'deki okullara göre daha az belirlemektedir.Anahtar Sözcükler : Sınıf Yönetimi, Sınıf Kuralları, İlköğretim 1. Kademe,
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTDETERMINATION OF ELEMENTARY TEACHERSFACING PROBLEMS DURINGESTABLISHING AND MAINTAINING CLASSROOM RULESYasemin GÜNAYMaster Thesis, Department Of Primary EducationSuparvisor: Yrd. Doç.Dr. Filiz YURTALAugust 2005, 98 pagesThis study is conducted to determine that elemantary teachers facingproblems during establishing and maintaining classroom rules. Class teachers inelementary schools located at the central districts of Adana province during theacademic year of 2004-2005 constituted the population of this study and 210 classteachers randomly selected from these schools constituted the sample of the study.The ?Facing Problems During Establishing And Maintaining Classroom Rules?questionnaire which was developed by the researcher was used as the data gatheringtool in the study. The analysis of the data gathered during the study were made by usingpercentage(%), frequency(f), and chi-square(X2) tecniques.The results of the study showed that half of the teachers established theclassroom rules during the first few weeks of the academic year; that teachers hadestablished rules about taking permission before talking, telling the truth and not givingharm the friends; that the classroom rules were declared both in verbal and nonverbalways. The teachers took into account the class level, students? opinions and their needswhile establishing the classroom rules adn that they determined the awards andsanctions for some of the rules during establishing them.The majority of the teachers did not have any problems in establishingclassroom rules. Indifference to rule establishing activities, selecting the important rulesamong the other rules, finding sanctions for the rules, overcrowded classes andIVindividual differences between the students were determined to be some of theproblems.Teachers had problems in maintaining the classroom rules carrying themisbehaviors which were acquired from families and environment into the classrooms,indifference and uneducated of the families, and having children from differentenvironments in the same classroom created the problems in maintaining the rules.Students had hard times to learn the rules. Students who did not comply with the ruleswere being bad models to the class. In addition difficulty in finding awards andsanctions for each rule, overcrowded classes, being unable to identify the students whodon?t obey the rules, having rules which are not in parellel with the rules of otherclasses and complaints of the students were the most faced problems.The time of determining the classroom rules, the way the rules are stated thestate of the students knowing the rules, determining the awards and sanctions forstudents who obey and disobey the rules, the gender of the teachers, professionalseniority, the class level, type of the school being graduated from and the socio-economical level of the environment in which the schools are located were examined asvariables. Significant differences were found between the gender and socio-economiclevel variables. Female teachers were determining the awards and sanctions for thestudents who obey and disobey the rules more than the male teachers. In higher socio-economic level schools determination of the awards and sanctions for the students whoobey and disobey the rules were lower than the average and lower socio-economic levelschools.