Feke halk kültürü araştırması
Investigation of feke folk culture
- Tez No: 205900
- Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN ARTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feke, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, AnonimHalk Edebiyatı, Feke, Folk Culture, Transition Periods, Beliefs, Anonymous FolkLiterature
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
iiiÖZETFEKE HALK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMASIAyhan KARAKAŞYüksek Lisan Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Erman ARTUNEylül 2005, XI + 340 sayfaBu çalışmada Adana'nın Feke ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, evlenme,ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halk inanışları,halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri üzerinde durulmuştur.Halk kültürü ile ilgili olan birinci bölümde ele alınan konularda yazılıkaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilenâdet ve inanmalar aktarılmıştır. Sözlü kaynaklardan elde edilen bilgilere dayalı âdet veinanışların eski Türk kültürü ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan ikinci bölümde; manzum, manzum-mensur,mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Her bölümün sonunda biçimve içerik yönlerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde metinleriçerisinde geçen yerel kelimleri kapsayan bir de sözlük hazırlanmıştır.Bu araştırmanın sonucunda Feke halk kültüründe, hem Orta Asya'nın hem deAnadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür. Bütün bu izlerİslâmiyet'in kabulünü izleyen süreçte yeni dinin rengini alarak bugünkü Feke halkkültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTINVESTIGATION OF FEKE FOLK CULTUREAyhan KARAKAŞM. Thesis, The Turkish Language and Literature DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Erman ARTUNSeptember 2005, XI + 340 pagesIn this paper, products of transition periods of times like; birth, marriage, deathtraditions and believes, fasts, ceremonies, folk cuisine, folk profession of doctor andanonymous literature are mentioned.In the first section which is connected with folk culture, informations which aretaken from written source are informed and then connection of old Turkish culture withtraditions and believes which are taken from verbal sources is tried to establish.In the second section which includes anonymous folk literature; product ofwriten in verse, writen in verse-prose and prose, anonymous folk literature areexplained. At the end of the each section, forms and contents are evaluated. At the endof this work there is also a dictionary which includes the local words.At the end of this search, it is understood that Feke folk culture is inspired fromMiddle Asia and Anatolian believes and cultures. After the acceptance of Islam, Fekehas gained the new religion?s features and it is still the same.