Kur'an-ı Kerim'de insanın özellikleri ve eğitim yoluyla şekillendirilmesi
The features of human and his being shaped through education in the Qoran
  1. Tez No: 205903
  2. Yazar: VEYSEL YALIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEBAHAT GÖÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, nsan, Eğitim, lke ve Yöntem, Qoran, Human, Education, Principle and Method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
iÖZETKUR'AN-I KER M'DE NSANIN ÖZELL KLER VE EĞ T M YOLUYLAŞEK LLEND R LMESVeysel YALINYüksek Lisans Tezi: Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nebahat GÖÇERMart 2005, 127 SayfaBu tezin konusu, insanların rehber kitabı olan Kur'an-ı Kerim'de insanınözellikleri ve eğitim yoluyla şekillendirilmesidir. Amacımız Kur'an-ı Kerim'de geçeninsanın özellikle olumsuz vasıflarını tespit ederek bunların nasıl bir eğitime tabitutulduklarını ortaya koymaktır.Çalışmamız bir giriş, dört bölüm ve sonuç ve değerlendirme kısmındanoluşmaktadır. Giriş kısmında amacın belirlenmesi, konunun sınırlandırılması vearaştırma metotlarına değinilmiştir. Birinci bölümde eğitimin tanımı, gerekliliği veamacına değinilmiş olup ikinci bölümde din-eğitim ilişkisine yer ayrılmıştır. Üçüncübölümde Kur'an-ı Kerim'de kullanılan eğitim ilke ve yöntemleri tespit edilmiştir.Dördüncü bölümde ise Kur'an-ı Kerim'de insanın olumsuz özelliklerinden en çoküzerinde durulanlar ele alınmıştır. Daha sonra bu özellikler tespit edilen ilke veyöntemlerle nasıl değişikliğe uğratılmaya çalışılmış, bunları tespit edilmiştir.Çalışmamızın sonuç ve değerlendirme bölümünde ise Kur'an-ı Kerim'in insanıneğitilmesinde temel yaklaşımı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTTHE FEATURES OF HUMAN AND HIS BEING SHAPED THROUGHEDUCATION IN THE QORANVeysel YALINMaster Degree Thesis, the Department of the Philiosophic and Religious SciencesSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Nebahat GÖÇERMarch 2005, 127 PagesThe subject of this study is the features of human and his being shaped throughthe education in the Qoran, the guidebook of people. Our aim is the to fix especially thenegative features of human in the Qoran and so to bring up in which kind of educationthey?re brought up.Our study consists of an introduction, four chapters and conclusion andevaluation. At the part of introduction, the limits of the subject, research methods andthe aims are mentioned. At the first part, the definition of education, its necessity andaims are discussed, whereas at the second part, the relation between religion andeducation is mentioned. At the third part, the principles and methods of education whichare used in the Qoran are fixed. At the fourth part, the negative features of human thatare mostly talked about in the Qoran are mentioned. Finally, the way in which thesefeatures are changed through these principles and methods is fixed.At the conclusion and evaluation, the basic approach of Koran about theeducation of human is brought up.