Sağlık hizmetlerinin yerinden yönetimi
Decentralization of health services
  1. Tez No: 205966
  2. Yazar: VESİM YOLCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARİF ERENÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmeti, yeniden yapılanma, yerinden yönetim, Health service, reform, decentralization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde kamu yönetiminin diğer alanlarında olduğu gibi sağlık hizmetlerialanında da hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte dünyadayaşanan toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmeler, sağlık hizmetleri alanındayerinden yönetimin önemini artırmaktadır. Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yenidenyapılandırılması çalışmaları bu gelişmelerin etkisi altında kalmıştır. Özellikle 1990sonrası sağlık hizmetlerine yönelik reform çalışmalarında, esas itibarıyla sağlıkhizmetlerinin sunumu ile ilgili görev ve yetkilerin yerel yönetim birimlerinedevredilmesi amaçlanmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye geri gönderilenve henüz yasalaşmamış olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu, sağlık hizmetsunumunun yerel yönetim birimlerine bırakılmasını öngörmektedir. Bu kapsamdauygulamaya konulan ?Sağlıkta Dönüşüm Programı?nın temel amaçlarından birisi desağlık hizmetlerini yerinden yönetim ilkeleri çerçevesinde yeniden yapılandırmaktır.Bu çalışmada sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasında, çeşitli ülkelerdekiuygulama örnekleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinin yerinden yönetiminin olasıetkileri ve sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, like other sectors in public administration, a rapid transformation hasbeen occuring in health service sector. The globalisation process and social, politicaland economic developments in the world have increased the importance ofdecentralization of the health service sector. The reform attempts of health service inTurkey has been effected by this developments. Especially after 1990s, in this reformprocess, transferring the functions and powers form central government to localgovernments has been seen as a priority. The Basic Law of Public Administrationwhich was sent back by President to the Grand National Assembly of Turkey has notlegalized yet is projected transferring health services supply to local governments. Inthis context, one of the aim of“Transformation of Health Program”is to reform ofhealth services according to decentralization principles. In this study, probableeffects and results of decentralization of health services in Turkey is analyzed in thelight of some application examples of different countries .