Çevirimiçi mekanın yol açtığı yeni iletişim örüntüleri: ?İTÜ Sözlük? örneğinde antropolojik bir inceleme
New communication patterns caused by online space: An antropological case study in ?İTÜ Sözlük?
- Tez No: 288128
- Danışmanlar: PROF. DR. FEZA TANSUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, İletişim Bilimleri, Anthropology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı İnternet Topluluğu, İtü Sözlük, Postmodernizm, Kültür, Mekan, Participant Internet Community, Itu Sözlük, Postmodern, Culture, Space
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Tarih boyunca teknolojik gelişmeler, toplumun dönüştürülmesinde etkili olmuştur. İnternetin, bilgisayar ağları vasıtasıyla kullanıcılarını birbirine bağlayan ortam ve bilgilenme mekanizması olarak kullanımı, yeni iletişim örüntüleri ve buna bağlı olarak toplumsal örgütlenmenin yeni biçimini ortaya çıkarmaktadır. İnternet topluluğu araştırmaları genellikle, internet ortamı ve ?gerçek yaşam?ın ele alınmasına odaklanmaktadır. Bu durum, iki ortamın birbirine benzerliğini, farklılığını, kullanıcılarının bu durumundan nasıl faydalandığının gösterilmesine imkan tanırken, daha da önemlisi, antropoloji açısından yeni iletişim örüntüleri oluşturmaktadır.Bu tez çalışması kapsamında, yazar olarak adlandırılan kullanıcıların, başlık olarak adlandırdıkları, sözcük ve kavramlar üzerine düşüncelerini giri olarak belirttikleri, katılımcı sözlük kategorisinde internet topluluğu olan ?İtü Sözlük? konu edilmektedir. Sözlük kullanıcılarının sürekli internet kullanımını deneyimlemesiyle, ortamdaki dolaşıma giren kültüre sahip oldukları açıktır. En çok ziyaret edilen Türkçe siteler arasında yer alan İtü Sözlük, katılımcı sözlük kategorisinde temelde Ekşi Sözlüğün klonu olarak ortaya çıkmış, zamanla değişik uygulamalarıyla dünya çapında benzerlerinden çok daha farklı konuma gelmiştir. Bundan dolayı internet kültürü açısından dünyada benzersiz bir ?kültür? oluşumu ortaya koymaktadır. İnternet ortamında kültür, ötekiyle karşılaşma sonucu ortaya çıkmaktadır. Yani bu kültürün temel ögesi etkileşimdir. İnternet toplulukları araştırmasıyla kültür kavramının kaybolan, dinamik süreç olduğunu söylemek mümkündür. Yazarların sözlüğü sosyal alan olarak tanımlaması; iletişim kurmak için statünün önemli olmaması; bilginin farklı ele alınmasına imkan tanınması ve otoriteye karşı olması vb. gibi özellikleri nedeniyle sözlükler, postmodern toplumun internet ortamındaki yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü kullanmakta olduğumuz araç ve mekanlar kültürümüzü yansıtmaktadır. Fizikselliğe dayanan internet topluluğu olarak sözlükte ?gerçek yaşam? ilişkilerinin çevirimiçi ilişkilerini etkilemesiyle, dar çerçevede sosyalleşme meydana gelmektedir. Bu ise, gerçek yaşantımızda ne varsa, internet ortamında da aynı olguların var olmasıdır. Çünkü insan bir ortamdaki alışkanlıklarını diğer ortama da taşıma eğilimi içinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, technological developments, has been effective in transformation of society. The internet, connecting users via computer networks and the use of information as a mechanism, new communication patterns, reveals a new form of social organization accordingly.Internet community surveys generally focuse on the internet medium and ?real life?. This situation, occurs, resemblance of each other or how two media differ from each other, how users benefit from the situation and most importantly enables new communication patterns in terms of anthropology. In our fieldwork, users called author, dubbed as the title on the words and concepts, stated opinions in their writings, in the participant internet community category, İtü Sözlük is considered. By users continuous use of internet experience, they have clearly familiar with the culture, articulated at the medium. As participant internet community, İtü Sözlük, among the most visited Turkish sites, initially emerged as clone of Ekşi Sözlük, with different applications, has become very different from similar counterparts around the world. Therefore in terms of internet culture, it reveals the formation of a unique culture in the world. Culture on the internet, based on encountering with others. By this way, a key element of this culture is interaction. With the survey of internet communities, it is possible to say that concept of culture in this medium has a dynamic and vanishing process properties. As the internet community defined as social spaces, in the community status is not the communication factor, opportunity to address the recognition of different knowledge and being against authority etc. Properties of participant internet communities, internet medium appears to be the manifestation of the postmodern society. Because we are using the tools and spaces that reflect our culture. Real life relations in physically based internet communities impact online relations which cause narrow social context accordingly. This is whaterver in our real lives, there exits the same cases, on the internet. Because people have tendency to move the media habits to other media.