Farklı matematiksel güce sahip ilköğretim 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerinin matematiksel düşünme ve bilgiyi oluşturma süreçlerinin incelenmesi
The investigation of mathematical thinking and knowledge construction processes of primary 6, 7 and 8th grade students who have different mathematical power
  1. Tez No: 206024
  2. Yazar: SİBEL YEŞİLDERE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel güç, bilgi oluşturma, matematiksel düşünme, soyutlama, Mathematical power, knowledge construction, mathematical thinking, abstraction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı matematiksel güce sahip ilköğretim altı, yedive sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel düşünme ve bilgi oluşturma süreçleriniincelemektir. Matematiksel gücü yüksek ve düşük olan öğrencilerin matematikseldüşünme ve bilgi oluşturma süreçleri birbirleriyle karşılaştırılmakta ve öğrencilerimatematiksel olarak güçlü yapan yönler tartışılmaktadır. Bununla birlikte bilgioluşturma ve matematiksel düşünme sürecini etkileyen matematiksel güç fikrinde yeralan en önemli becerilerin neler olduğunu ortaya koymak hedeflenmektedir.Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. zmirevreninden tabakalı örnekleme stratejisi ile seçilen 40 okuldan toplanan 798öğrencinin verileri ile öğrencilerin matematiksel güçleri nicel olarak araştırılmıştır.Veri toplama aracı olarak matematiksel güç ölçeği kullanılmıştır. Farklımatematiksel güce sahip öğrencilerin matematiksel düşünme ve bilgi oluşturmasüreçlerinin incelenmesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Buradaöğrencilerin düşünsel süreçlerine ilişkin bir genellemeye varmak değil, bu sürecioluşturan bileşenleri derinlemesine incelemek amaçlanmıştır. Bu nedenle örnek olayçalışması, araştırma stratejisi olarak belirlenmiştir. Örnek olay çalışmasında veritoplama aracı olarak açık uçlu problemler kullanılmıştır.Matematiksel güç ölçeğinden elde edilen veriler, zmir evreninde yer alanilköğretim altı, yedi ve sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel güçlerinin düşükolduğunu göstermektedir. Bu duruma neden olan faktörler öğrencilerin verilenlerdenhareketle değil öznel görüşlerine dayanarak akıl yürütmeleri, düşüncelerini kanıtlarsunarak ve açıklamalar yaparak ifade edememeleri ve verilenler arasındailişkilendirme yaparak problemleri çözmemeleri olarak özetlenebilir.Örnek olay çalışmasından elde edilen verilerden farklı matematiksel gücesahip öğrencilerin matematiksel düşünme ve bilgi oluşturma süreçlerinde izledikleriyollar arasında bir takım farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen örnekolay çalışmalarında düşük matematiksel güce sahip öğrencilerin bilgi oluşturmadayavaş ve sorunlu bir süreçten geçtikleri gözlemlenmiştir. Yüksek matematiksel gücesahip öğrencilerin önceden oluşturulan bilgileri tanımada, kullanmada veoluşturmada daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate mathematical thinking andknowledge construction processes of primary 6, 7 and 8th grade students who havedifferent mathematical power. Students who had low and high mathematical powerwere compared by means of their knowledge construction and mathematicalthinking. According to results what makes a student mathematically powerful wasdiscussed. Also discussed were some important mathematical skills which effectknowledge construction and mathematical thinking process.Quantitative and qualitative research methods were used together. 798students? data which were collected from 40 schools were searched forquantitatively. Mathematical power scale was used for data collection tool. Students?mathematical thinking and knowledge construction process was investigatedqualitatively. It was not aimed to generalize students? thinking processes, instead, toinvestigate the components of these processes deeply. Because of this reason casestudy was selected as a research strategy. Open ended problems were used as aqualitative data gathering tool.Findings showed that mathematical power of primary 6, 7 and 8th gradestudents? were low. The reasons were; students? reasoning based on their personalviews, students? communications not based on justifications and explanations, andstudents? lack of connecting knowledge structures while problem solving.It was found that there were some differences between students?mathematical thinking and knowledge construction process as means to theirmathematical power. According to case study it was observed that students who hadproblems while constructing knowledge. Students who had high mathematical powerwere good at recognizing, building with and constructing knowledge as well asreasoning, connecting and communicating.