Toplam kalite yönetimi uygulayan işletmelerde işgören motivasyonunu etkileyen faktörler; mobilya ve gıda sektörlerinde ampirik bir araştırma
The factors effecting motivation of the employees in the business enterprises applying total quality management; An experimental investigation in the furniture and food industries
- Tez No: 206045
- Danışmanlar: PROF.DR. EDİP ÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Faktörleri, Toplam Kalite Yönetimi, Mobilya Sektörü, Gıda Sektörü, Motivation, Motivation Factors, Total Quality Management, FurnitureIndustry, Food Industry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Günümüz yönetim anlayışında örgütlerin başarısında en önemli rolü oynayan unsurinsanların beceri ve yeteneklerinin sürekli geliştirilmesidir. İnsanların gelişmeye açıkolması, örgütlere motivasyon yöntemlerini uygulayarak daha etkin ve verimli olmafırsatını vermektedir. Böylece kendini gerçekleştirme ihtiyacını karşılayan bireyleryaptıkları işten daha fazla tatmin olma ve gurur duyma imkanına kavuşurlar. Örgütlerise, teknolojinin hızla geliştiği, yeni iş yöntemlerinin ortaya çıktığı, işgören motivasyonfaktörlerinin çoğalıp çeşitlendiği şartlarda çalışanlarını sürekli dinamik, tatminkar veörgütün gelecekteki taleplerine hazır tutabilirler. Ayrıca hızlı rekabet şartlarına uyumsağlanabilir.Bu araştırma ile, bir örgütte motivasyonun önemi ve örgüt çalışanlarını motive edenfaktörleri bulmak amaçlanmıştır. Bu faktörlerden biri olacağı varsayılan ?Toplam KaliteYönetimi?nin ?motivasyon? üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada, mobilya ve gıdaolmak üzere iki farklı sektöre yönelik uygulamalı bir araştırma yapılmıştır. Çalışmadaaraştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplanan veriler değerlendirilmiştir.Analizler sonucunda ?Toplam Kalite Yönetimi?nin sosyo-psikolojik ve örgütsel -yönetsel motivasyon faktörlerinden sağlanan doyum üzerinde etkili olduğu bulunmuş,ancak ekonomik motivasyon faktörlerinden sağlanan doyum üzerinde aynı etkiyerastlanamamıştır. Bu ilişkiyi ortaya çıkarmak amacıyla korelasyon ve regresyonanalizleri yapılmıştır. Ayrıca motivasyon faktörlerini incelerken ki-kare, varyans vefrekans analizleri ile değişkenlerin ortalama ve standart sapma değerlerinden deyararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the today management approach, the most important role in the success oforganizations is continuous devolopment of human ability and skills. Human who areopen to development, gives motivation methods opportunity to organizations which isimportant for efficiency and productivity. Result of this, persons enjoy and proud oftheir job. On the other hand, organizations with high development of technology andnew production methods makes human continuously dynamic and satisfactory whichcan be readily avaliable for the future needs of organizations. Also, it can be usedefficiently and compettively.The purpose of this research is to find the factors which motivate the organizationworkers and importancy of motivation. The impact of ?Total Quality Management? on?motivation? which is thought as one of these factors, is examined. In this study, asurvey was conducted on the two different sector which contains furniture and foodindustry. Data of the survey was collected by a questionnaire developed by theresearcher. The results of the analysis demonstrated that ?Total QualityManagement?has an impact on the satisfactory taken from social-psychological andorganizational-managerial motivation factors but, there isn?t found the same impact onthe satisfactory taken from economical motivation factors. A correlation and aregression analysis have been utilised in order to see this effect. Also, chi-square,varyans and frequency analyses with the value of mean and standard deviation of thevariables are used to examine motivation factors.