Gazâlî'ye göre Tanrı âlem ilişkisi
God-world relationship according to Ghazâlî
- Tez No: 868086
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi”, Tanrı”, Âlem”, Gazâlî”, Philosophy of Religion”, God”, The Universe”, al-Ghazâlî”
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmadaki amacımız, Tanrı-âlem ilişkisini Gazâlî'ye göre ele almak ve incelemektir. Bu doğrultuda tezin giriş kısmında konuya dair genel bir bilgi verilmiş ve tezimizle doğrudan ilintili olarak İslam düşüncesindeki temel anlayışlar değerlendirilmiştir. Tezin birinci bölümünde Gazâlî'ye göre Tanrı ve sıfatlarının nasıl anlaşıldığına yer verilmiş ve konu, İslam düşüncesindeki benzer-farklı anlayışlara değinilerek değerlendirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Gazâlî'ye göre Tanrı-âlem ilişkisine yaratma, sünnetullah ve mucize ekseninde yer verilmiş olup burada Gazâlî'nin, Tanrı'nın yaratmasını nasıl değerlendirdiği, âlemdeki işleyişe dair bakış açısı ve mucizeyi nasıl anlayıp temellendirdiği konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Gazâlî'ye göre Tanrı-âlem ilişkisi beşer düzeyinde ele alınarak Gazâlî'nin insan vahiy, nübüvvet, dinî tecrübe, insanın özgürlüğü ve kötülük meselesi gibi konular hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our objective in this study is to examine and analyze the relationship between God and the universe according to al-Ghazâlî. In this context, the introduction of the thesis provides a general overview of the subject and assesses the foundational approaches within Islamic thought that are directly related to our thesis. In the first chapter of the thesis, the understanding of God and His attributes according to al-Ghazâlî is presented, and the subject is evaluated with reference to similar and differing approaches within Islamic thought. In the second section of the thesis, the relationship between God and the universe according to al-Ghazâlî is addressed from the perspectives of creation, the divine order and miracles. This chapter explores al-Ghazâlî's evaluation of divine creation, his perspective on the universe works and his understanding and justification of miracles. In the third chapter, the relationship between God and the universe according to al-Ghazâlî is examined through human perspective, incorporating his views on subjects such as divine revelation, prophecy, religious experience, human freedom, and the problem of evil.