İş yaşamında stresin nedenleri ve olumsuz etkileri
The causes of environment and its negative impacts
- Tez No: 206092
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, iş yaşamında stres, iş yaşamındaki stres faktörleri, Stress, stress in business life, the factors of stress in businesslife
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Günümüz iş yaşamında her insan başarılı olmak zorunluluğununoluşturduğu kaygı ve baskı altındadır. Bu durum örgütteki en üst düzeyde bulunanyöneticiden en alt düzeyde bulunan çalışana kadar herkes için geçerlidir.Bu çalışma, Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED (Çevresel Etki Değerlemesi)ve Planlama Genel Müdürlüğü personelinin ? ş Yaşamında Stresin Nedenleri veOlumsuz Etkilerini? ortaya koymayı amaçlamaktadır.Araştırmada katılımcılara iş yaşamındaki stresin olası nedenleri vemuhtemel olumsuz etkilerini kapsayan anket sunulmuş olup katılımcılardan ankettekiifadelere ne derece katıldıklarını belirtmeleri istenmiştir. fadelere puanlandırmayöntemiyle karşılaştırılarak, stresin ve olumsuz etkilerinin ana nedenleribelirlenmiştir.lk bölümde tezin kapsamı, önemi, amacı, yöntemi ve soruları yeralmaktadır. kinci bölümünde ise iş yaşamında stresin nedenlerine, olumsuz etkileriile ilgili gelişmelere ve bazı temel kuramlara yer verilmiştir. Söz konusukuramlardan sonra iş yaşamında stresin nedenleri, olumsuz etkilerine yönelikfaktörleri ve boyutları anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü olan yöntem vebulgular bölümünde ise verilerin analizine ilişkin bilgiler ile birlikte anketingeçerlilik, güvenirlilik ve faktör bulgularına yer verilmiştir. Aynı bölümün akabindekimlik özelliklerine ait değişkenler incelenerek bulguları açıklanmıştır. Bu bulgularınyazılı kaynaklar doğrultusunda yorumları, yorumlar sonrasında geliştirilen önerileriise dördüncü ve son bölüm olan sonuç ve öneriler bölümünde yer almaktadır.Araştırma kapsamındaki işyerinde stresin nedenleri ve olumsuz etkileriniirdeleyen 40 sorudan, stresin yarattığı olumsuz etkilere olan katılımlar belirgindüzeyde yüksek çıkmıştır. Bu da katılımcıların stresin olumsuz etkilerinden yüksekderecede etkilendiklerini göstermektedir. Stres nedenine göre bakıldığında ise kimliközelliklerine göre farklılıklar etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılıklar genelolarak yaş, medeni durum, çalışılan daire başkanlığı gibi kişilerin çalışma ya dasosyal yaşamlarının farklı olduğu alanlarda yoğunlaşmıştır. Genel olarak görevyapısı, yetki yapısı, çalışma koşulları ve iş ortamından dolayı stres oluşacağı fikrinekatılım olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak iş yerinde stresin çalışma hayatı ve sosyal hayatı olumsuzetkileyeceği fikrine tamamen katılım olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Each person is under pressure and anxiety caused by the necessity ofsuccess in today?s business life. This situation is valid for everyone in theorganization from the lowest level employee to the highest level manager.This study aims to display ?The Causes of Stress and its Negative Impacts?of the employees working for The Ministry of Environment and Forest, ÇED(Environmental Impact Valuation) and General Directorate of Planning.In this research, the participants are requested to answer the possible causesand negative impacts of stress in their business life and the degree of agreement onthe statements of the questionnaire. The major causes of stress and its negativeimpacts are determined by the method of scoring.In the first part, the scope the thesis, its importance, its purpose, its methodand questions are involved. In the second part, the teories and the improvementsconcerning the causes of stress and negative impacts in the business life are covered.After the theoretical introduction, the factors about the causes of stress and negativeimpacts and its dimensions are explained. In the third part of the study, method andfindings part, data analysis, the validity and reliability of the questionnaire and thefactor findings are contained. The demographic parameters are analysed and thefindings are explained. The comments through the literature of subject and thesuggestions are included in the fourth and the last part, the result and suggestions.Out of 40 questions examining the causes of stress and its negative impactsin the business life, the agreements on the negative impacts caused by the stress arehighly observed. It is stated that the participants are highly affected by the negativeimpacts of the stress. It is determined that the demographic parameters differs interms of the causes of stress. These differences are mainly focuses on the areas of theworking environment and social life, such as age, marital status and department. It isapproved that stress is generally caused by the structure of duty and authorization,working conditions and business environment.Consequently, the idea of business life stress negatively affects the businessand social life is fully approved.