Küresel terörizm ve Irak savaşı
Global terorism and Iraq war
  1. Tez No: 206137
  2. Yazar: YASİR ADİL ELDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CERRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Terörizm, Küresel Terörizm, Yeni Terörizm, ElKaide, 11 Eylül, Irak Savaşı, Globalization, Terrorism, Global Terrorism, New Terrorism, Al Qaeda, September 11, Iraq War.I
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra içinde bulunduğu sistemi anlamlandırmayaçalışan dünya 11 Eylül saldırıları ile yeni bir döneme girmiştir. Gerçekleştirilen saldırılarsadece sistem içerisindeki aktörlerin değil aynı zamanda tehdit kaynaklarının da değiştiğiniispatlamaktadır.Bu çalışma, küresel terörizm sorununa verilecek etkili bir uluslararası tepkinin nasılolması gerektiğini planlayabilmek için küresel terörizmin doğası ve küreselleşmeninküresel terörizme yaptığı etkileri incelemektedir.Bu doğrultuda, öncelikle küreselleşme konusu ele alınmış ve yaşanan küreselleşmesürecinin nasıl bir süreç olduğu tartışılmıştır. Daha sonra, bu süreç içerisinde oluşan veuluslararası terör örgütlerinin de bir aktör olarak kabul edildiği çok merkezli dünyasisteminin karakteristik özelliklerine değinilmiştir.Terörizm kavramına genel bir açıklama getirilmeye çalışılan üçüncü bölümdeuluslararası terör hareketlerine de değinilmiş ve ne ile karşı karşıya olunduğunu anlamaküzere uluslararası terör örgütlerinin özellikleri incelenmiştir. Çünkü, bir duruma karşıverilebilecek en iyi tepkiyi değerlendirebilmek için öncelikle karşılaşılan durumun iyi birtanımının yapılması gerekmektedir.Bir sonraki bölümde küresel terörizmin en önemli aktörü olduğu iddia edilen ElKaide terör örgütüne ve bu örgüt ile özdeşleşen yeni terörizm kavramına değinilmiştir.Aynı bölüm içerisinde, bu örgütün gerçekleştirdiği 11 Eylül saldırıları da değerlendirilmişve yeni terörizmin vermek istediği mesajlara örnek olarak 11 Eylül saldırılarının muhtemelmesajları ele alınmıştır.Son bölümde Irak Savaşı ele alınmış ve bu savaşın küresel terör hareketlerineyaptığı etkiler tartışılmıştır. Sonuç olarak, terörizmle mücadelede kullanılan mevcutmekanizmaların ve taktiklerin, uluslararası terör örgütlerinin esnek yapısı veküreselleşmenin getirdiği yenilikler karşısında etkili olamadıkları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The world which had been trying to understand the system after the end of the ColdWar, entered a new period with September 11 terrorist attacks. The attacks proved that inthe new period not only the actors but also the threats in the system have changed.This study analyzes the nature of the transnational terrorism and the effects ofglobalization to the transnational terrorism in order to find out how an effective responseagainst transnational terrorism problem should be.In this direction, first of all the globalization subject was taken in hand and theprocess of globalization was discussed whether it is a period or a project. Then, thecharacteristics of the multi-centered world system which has evolved during theglobalization period and in which transnational terrorists are accepted as a system actor,were mentioned.The third part, which tries to bring a general explanation for the term terrorism,mentions transnational terror organizations and in order to understand the stituationconfronted with, the characteristics of transnational terror organizations were analyzed.Because, to evaluate the best response against one situation, it is necessary to identify it.The next chapter mentions the most important representative of the transnationalterrorism, Al Qaeda terrorist organization and the term which has been identified with AlQaeda, the new terrorism. Within the same chapter, September 11 terrorist attacks whichwere operated by Al Qaeda, were evaluated and for the messages of new terrorism, thepossible messages of September 11 attacks were analyzed.The last part takes in hand the Iraq War and the effects of the war on globalterrorism were discussed. As a conclusion, it was argued that the mechanisms and thetactics which have been operated in the war against terrorism became ineffective andunsatisfactory across the flexible form of terrorist organizations and the effects ofglobalization.