Polis Meslek Yüksek Okulu eğitiminde sorunlar ve Kastamonu P.M.Y.O. örneği
Problems in education of police vocational high school and the sample of Kastamonu Police Vocational High School
  1. Tez No: 206138
  2. Yazar: ÖMER FARUK TOPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Polis, Polis Eğitimi, PMYO, Education, Police, Police Education, Police Vocational High School
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Polis kentsel alanda güvenlik hizmetini yerine getiren kolluk kuvvetidir. Günümüzünçağdaş yapısı içinde polislik mesleği çok boyutlu bir hal almıştır. Giderek karmaşık hale gelendünyada suçlar hem nitelik hem de nicelik açısından büyük değişime uğramaktadır. Polis,böylesine sürekli değişen bir yapı içerisinde insan ve toplumun huzuru için çalışmaktadır.Polisin kendisinden beklenen görevi istenilen ölçüde gerçekleştirmesi, önemli orandabünyesindeki personelin nitelikli olmasına bağlıdır. Nitelikli insan gücü elde etmenin ilk şartı,nitelikli bir eğitimden geçmektedir. Polis eğitimi, genel eğitimin bir parçası olmakla birlikte,mesleki bir eğitim olmasından dolayı genel eğitimden ayrılmakta ve kendine has özellikleriçermektedir. Polis eğitiminde öncelik bu mesleğin gerekleri doğrultusunda olacaktır. Modernpolis eğitimi, bilim ve teknolojiden yararlanırken aynı zamanda insani değerlere bağlı kalarakgüvenlik hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda ülkemizde de son yıllarda poliseğitiminde reform çalışmaları yapılmıştır fakat reform sonrası eksikliklerin olduğu hala ortakkabul noktasıdır. Bu çalışmada, polis eğitiminde önemli bir yere sahip olan PMYOeğitimindeki, eğitici ve idari personel, eğitim politikası, fiziki imkân ve uygulamalı eğitimgibi sorunlara değinilerek, bahsedilen sorunların önemli bir kısmının görülebildiği KastamonuPMYO ele alınmıştır. Çalışma yazılı kaynakların dışında, Kastamonu ve diğer PMYO'lardakigözlemler de temel teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
Police is a law enforcement performing the security services in urban areas. Policeoccupation has gained new dimensions in the current modern society. Due to thetechnological growth and complexity of life, the quantity and the quality of the crimes haschanged. Police has been performing its duty to provide social and individual peace in thisvery dynamic structure. Police has to recruit qualified personnel to meet the expectations frompolice duty. The primary condition of the qualified personnel recruitment is to have aqualified education. Police education is a part of general education; however it differentiatesfrom general education and has peculiar specifications because of its occupationalcharacteristics. Police has to foreground its requirements on police education. Modern policeeducation aims to present security services both by depending on moral values and by usingscience and technology. Therefore police education has been reformed in recent years.However it is commonly believed that there are still imperfections despite these reforms.Kastamonu Police Higher School Of Vocational Education where it is easy to observemajority of the problems of faculty, administrative staff, education policy, physicalpossibilities and practical education which is essential on Police Higher School Of VocationalEducation education is held in this study. Observations in Kastamonu and the other Policeschool?s are the basis?s of this study other than the written references.