Uluslararası terörizm perspektifinden Suriye iç savaşında IŞİD
ISIS in the Syrian civil war from the perspective of international terrorism
- Tez No: 955527
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHA MUSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası terörizm, Suriye, IŞİD, International, Terrorism, Syrian ISIS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Suriye iç savaşı, 2011 yılında başlayan halk ayaklanmalarıyla ortaya çıkan ve kısa sürede çok aktörlü bir çatışma ortamına dönüşen, karmaşık bir iç ve dış dinamikler bütününü ifade etmektedir. Bu kaotik ortamda Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi radikal örgütler, ortaya çıkan otorite boşluğunu kullanarak etkili bir şekilde örgütlenmiş ve kuruldukları toprakları da kapsayan geniş bir coğrafyada hâkim olmuştur. IŞİD, küresel cihadı hedefleyen ve dünya çapında saldırılar düzenleyen bir yapıya bürünmüştür. Bu bağlamda, örgüt hem ideolojik yayılımı hem de uluslararası terörizm stratejileri açısından dikkat çekmiştir. Suriye'deki savaş ortamı, IŞİD'in radikalleşme, savaşçı devşirme, lojistik sağlama ve propaganda faaliyetleri için verimli bir zemin oluşturmuştur. Uluslararası toplum, IŞİD tehdidini önlemek için çeşitli askeri ve istihbarı operasyonlar düzenlemiş; ancak örgütün esnek yapısı, internet üzerinden yürüttüğü etkili propaganda faaliyetleri ve uluslararası savaşçı akını, mücadelenin zorluklarını artırmıştır. Örgüt, 2014 yılında halifelik ilan ederek küresel bir tehdit hâline gelmiş, özellikle Batılı ülkelerde yalnız kurt saldırılarını teşvik etmiştir. Sonuç olarak, IŞİD'in Suriye iç savaşındaki rolü, sadece bir iç çatışmanın parçası değil; aynı zamanda uluslararası terörizmin yeni bir boyutu olarak değerlendirilmelidir. Örgütün yükselişi ve yayılma stratejisi, devlet dışı aktörlerin uluslararası güvenliği nasıl tehdit edebileceğini göstermesi açısından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Syrian civil war refers to a complex set of internal and external dynamics that emerged with the popular uprisings that started in 2011 and turned into a multi-actor conflict environment in a short time. In this chaotic environment, radical organizations such as the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) have effectively organized by exploiting the emerging authority vacuum and have dominated a wide geography, including the lands where they were founded. ISIS has taken on a structure that targets global jihad and carries out attacks around the world. In this context, the organization has attracted attention both in terms of its ideological spread and its strategies for international terrorism. The war environment in Syria has created a fertile ground for ISIS's radicalization, recruitment, logistics and propaganda activities. The international community has conducted various military and intelligence operations to counter the threat of ISIS, but the organization's flexible structure, effective online propaganda activities, and the influx of international fighters have increased the difficulties of the struggle. The group has become a global threat by declaring a caliphate in 2014, encouraging lone wolf attacks, especially in Western countries. As a result, the role of ISIS in the Syrian civil war should be considered not only as part of an internal conflict, but also as a new dimension of international terrorism . The rise of the organization and its expansion strategy is also important in terms of showing how non-state actors can threaten international security.