Bir mobilya üretim sisteminin simülasyonla yeniden tasarımı
Re-design of a furniture manufacturing system using simulation
- Tez No: 206159
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN TANRITANIR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Mobilya Endüstrisi, Karma Hücresel Yerleşim, YenidenOrganizasyon, Organizasyonel Yapılandırma, Orman Endüstri Mühendisliği, İş AkışYönetimi, Simulation, Furniture Manufacturing, Re-Organization, Hybrid CellularManufacturing, Organizational Structuring, Forest Industrial Engineering, Work-FlowManagement
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 218
Özet
iÖZETBİR MOBİLYA ÜRETİM SİSTEMİNİN SİMÜLASYONLA YENİDEN TASARIMIAbdullah SÜTÇÜSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü,Doktora Tezi, 203 sayfa, Ocak 2005Danışman: Doç.Dr. Ercan TANRITANIRYurdumuz mobilya endüstrisi işletmeleri, geçmişte olduğundan daha dar karmarjlarında ve yoğun rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Artan rekabetşartları ve sürekli değişen müşteri istekleri, işletmeleri yeni ürün tipleri ve ürün gruplarınıüretebilecek şekilde sürekli dinamik tasarımlara zorlamaktadır. Bu amaçla kullanılan vekarar vericiye doğru değerlendirme imkanı sunan önemli araçlardan biri `simülasyon'dur.Simülasyon kullanılarak sistem üzerinde daha hızlı ve güvenilir değişiklikler daha düşükmaliyetlerle gerçekleştirilebilir. Böylece simülasyon modeli üzerinde gerçekleştirilendeneyler ile bütün bir sistemin daha iyi anlaşılması mümkündür.Bu çalışmanın amacı, çeşitli yeniden organizasyon faaliyetlerinin etkinliğini mobilyaüretim sistemi üzerinde değerlendirmek ve bu faaliyetleri tanımlamaktır. Simülasyon,stratejilerin sistem üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılmıştır. Örnekuygulama ise masif sandalye imalatı yapan bir mobilya imalat işletmesindegerçekleştirilmiştir.Çalışmada mevcut organizasyon yapısına alternatif altı farklı senaryo tasarlanmıştır.Öncelikle mevcut durumun simülasyon modeli oluşturulmuş, geliştirilen her bir senaryo,performans ölçütleri yardımıyla bu modelle karşılaştırılmıştır. Modellere ait elemanlarFEMOS simülasyon programı kullanılarak modellenmiştir. İlk senaryo olarak hem prosesegöre yerleşimin hem de hücresel yerleşimin beraber düşünüldüğü `karma hücresel yerleşimmodeli', literatürde var olan sezgisel yöntemler kullanılarak oluşturulmuştur. Diğersenaryolar ise bölümsel yapılandırma stratejileri (fonksiyon odaklı, proses odaklı, siparişodaklı, ürün odaklı ve müşteri odaklı yapılar) kullanılarak FORM simülasyon programıyardımıyla otomatik olarak gerçekleştirilmiştir.Karşılaştırma ölçütleri olarak; kapasite kullanımı, proses içi stok miktarı vetamamlanan sipariş oranı gibi lojistik performans metrikleri yanında, faaliyet tabanlı maliyetyöntemi kullanılarak belirlenen finansal performans metrikleri de dikkate alınmıştır.Organizasyonel yapıların değerlendirilmesi ve alternatif yapıların birbirleriylekarşılaştırılabilmesi için ise özellikle organizasyonel performans değerlerinin hesaplanmasıgerekmektedir. Bu amaçla bölüm, grup ve iş istasyonu düzeylerinde özerklik derecesi,merkezkaç derecesi, bütünleşme derecesi, ve kapsamlılık gibi iş psikolojisi açısından önemlikriterler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTRE-DESIGN OF A FURNITURE MANUFACTURING SYSTEM USINGSIMULATIONAbdullah SÜTÇÜSüleyman Demirel Üniversity, Department of Business Administration,Ph.D, 203 pages, January, 2005Supervising Professsor: Assoc. Prof. Dr. Ercan TANRITANIRTurkish furniture industry is operating on tighter margins and ever increasingcompetition. With more competition and ever changing consumer demands, manufacturersare frequently realizing the necessity to reengineer their facility to satisfy the needs of manyproduct groups and styles. However, engineers are often left to their own inherent instinctsduring the design phase of a project without an analytical tool to help them assess if theirassumptions are correct or not. One of the best tools available to provide correct evaluationsof system interdependencies is discrete event simulation. With the use of simulation,manufacturers are able to quickly and accurately model future proposed modifications totheir facilities without making costly guesses. By developing and experimenting withsimulation models, one can obtain a better understanding of the overall physical system.The purpose of this research is to evaluate the attractiveness of variousreorganizational activities of furniture manufacturing and identify those activities of thisreorganization. A simulation approach has been used to evaluate the various strategies. Inthis study, a wooden chair manufacturing facility has been examined as a case study.Six different scenarios were developed to determine alternative solutions to thecurrent organizational structure. Simulation results are discussed for each of these scenarios.Seven simulation experiments were conducted to determine possible outcomes of specificoptions. Once the simulation model with the initial case was established, it was comparedwith the alternative models at each stage of the analysis for the performance measurement.All elements belonging to those models have been created with the simulation tool calledFEMOS. First alternative model was hybrid cellular manufacturing layout module whichwas combined with workshop layout and cellular layout. It was built by using existingheuristic methods. The other alternatives were developed by using departmental structuringstrategies (task oriented, process oriented, order oriented, product oriented and customeroriented structures) with the help of the organization modeling system FORM.The simulation model was applied in order to compare alternatives among severalconfigurations. Comparing criteria were based on logistical key data, such as utilization, leadtime degree, work in process, service ability. Financial goals, based on activity-based costingwere also analyzed. For the evaluation of organizational structures organizational key dataare especially necessary in order to compare different alternative structures. The evaluationof different structures on `department level?, on `group level? and on `individual level? withwork-psychological criteria (e.g. degree of autonomy, degree of decentralization, degree ofintegration, and degree of holistic work).