Müzik öğretmeni adaylarının piyano dersindeki başarı durumları ve başarılarını etkileyen faktörler
Music teacher candidates achievement conditions in piano lesson and the factors affecting their achievement
  1. Tez No: 206766
  2. Yazar: ELMAS GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. GÖKAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: piano, piano education, Anatolian Fine Arts High School, success
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzik Eğitimi ABD Yüksek Lisans Tezi, 68 sayfa, Haziran 2007 Bu tezin amacı, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ndaki öğrencilerin, mezun oldukları lise türüne göre piyano dersindeki basarı durumlarını ve basarıları etkileyen faktörleri belirlemektir. Arastırmada Türkiyede'ki Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'nı temsil etmek üzere Süleyman Demirel, Muğla ve Pamukkale Üniversiteleri Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ından 237 öğrenci örneklem grubu olarak seçilmistir. Arastırmada tarama modeli ve yazısma tekniği kullanılmıstır. Ayrıca piyano öğrencilerine uygulanmak üzere 26 sorudan olusan tutum ölçeği gelistirilmistir. Arastırmadan elde edilen bulgular asağıdaki gibidir; ?lk olarak, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ndaki öğrencilerin piyano dersi basarı puanlarının 30?84 aralığında yığıldığı görülmüstür. ?kinci olarak, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ndaki öğrencilerin mezun oldukları lise türüne göre piyano dersi basarı puanları arasında (P= 0.01) anlamlı fark görülmüstür. Üçüncü olarak, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (AGSL) ve Genel Lise (GL) mezunu öğrencilerin piyano dersine karsı teknik-fiziksel, psikolojik ve kuramsal yönlerden tutumlarının benzer olduğu görülmüstür. Dördüncü olarak, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ndaki piyano öğretim elemanlarının, AGSL ve GL mezunu öğrencilerin piyano dersine karsı tutumlarının belirgin bir farkla ayrılmadığı, her iki lise mezunu öğrencilerden de olumlu ve olumsuz örneklerin bulunduğu görüsünde oldukları saptanmıstır. Sonuç olarak, Eğitimi Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD'ndaki öğrencilerin piyano dersindeki basarı durumları ile mezun oldukları lise türü arasında bir iliski olmadığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the factors that have an effect on the success of the students at the Branches of Music Education of Teachers College in piano lesson according to the high school type they were graduated from. The group to be tested in the survey consists of 237 students at the Branches of Music Education of Teachers Colleges in the Universities of Süleyman Demirel, Muğla and Pamukkale. Scanning method and correspondence technique have been used in the survey. A manner scale that consists of 26 questions in order to be applied on piano students is developed. The evidence obtained from the survey is below: · First of all, it has been found that the grades of the student at the Branches of Music Education of Teachers College range from 30 to 84. · Secondly, it has been found that there is a remarkable difference among the grades of the students at the Branches of Music Education of Teachers College in piano lesson according to the high school type they were graduated from(p=0.01) · Thirdly, it was discovered that the attitudes of Anatolian Fine Arts High School Students and Local High School students towards piano lessons are alike in the way of technique- physical, psychological and theoretical. · Fourthly, it has been discovered the lecturers at the Branches of Music Education of Teachers College agree that there is no remarkable difference between the attitudes of Anatolian Fine Arts High School Students and attitudes of Local High School students towards piano lessons and both high school graduates have good and bad samples. As a conclusion, it has been found out that there is no relation between the success of the students at the Branches of Music Education of Teachers College in piano lesson and the high school type they were graduated from.