İlk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The research of teacher?s opinion about playing method in teaching initial reading and writing
  1. Tez No: 206239
  2. Yazar: EMİNE GÜL ÖZENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEFER ADA, YRD. DOÇ. DR. MURAT AŞICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlk okuma - yazma, oyun, öğretmen, Initial reading and writing, play, teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada ?İlk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkinöğretmen görüşleri? incelenmiştir. Araştırmanın genel amacı, ilk okuma ve yazmaöğretiminde oyunla öğretim yöntemine göre öğretmen görüşlerinin incelenmesidir.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde çalışan ve 1. sınıf okutmuş olan sınıf öğretmenlerioluştururken örneklemini ise bu evrenden random yolla seçilen 230 sınıf öğretmenioluşturmaktadır.Yapılan araştırma tarama modeline göre düzenlenmiş olup veri toplama aracı olarak dakişisel bilgiler formu ve öğretmen anketi kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS 12.0 paket programı kullanılarak frekans, yüzde,aritmetik ortalama, standart sapma, ti-testi ve varyans hesapları yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular göstermektedir ki; Öğretmenler ilk okuma ve yazmaöğretirken oyunları kullanmaktadır, öğretmenlerin çoğunluğu ilk okuma ve yazmaöğretmede oyunları kullanırken materyallerden faydalanmaktadır, öğretmenlerin ilkokuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkin görüşleri yaşa, cinsiyete,mezun olunan okul türüne, lisansüstü eğitim alıp almamalarına, öğrencilerin okul öncesieğitim alıp almamalarına ve bulundukları okulların sosyo-ekonomik düzeyine görefarklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research involves the ?Teacher?s Opinions About Playing Method in Teachingİnitial Reading and Writing?. The aim of the researchThe population of the research is the primary teachers who have been teaching initialreading and writing in 2006-2007 education year in İstanbul. The sample of the researchis 230 primary teachers chosen in randomly from this population.The research was realized with survey method. The data were collected with personalinformation form and teacher?s questionnaire playing method in teaching initial readingand writingThe analysis of data was done with SPSS 12.0 package program. In analizing the datapercentage, mean, standart deviation, t-test, one way anova statistical techniques wereused.The findings of the survey show that;The most of the teachers have declared that theyused playing methods and materials in initial reading and writing, the opinions ofteachers in teaching initial reading and writing with playing methods differ in the age,sex, the kind of graduated schools, the master/doctorate degree, the school kinds of thestudents and the social economic level of the schools variable.